Ce stiti despre OU?

Arhiva

Stiti ce reprezinta cifra stampilata pe ou?

Ouale comercializate prezinta stampilat un cod, pe langa data expirarii. Iata ce reprezinta prima cifra a codului stampilat pe ou:
– Cifra 0 apartine produselor ecologice, gainile nu au fost crescute cu substante chimice si de asemenea acestea sunt crescute in aer liber si nu in baterii, ceea ce face ca ouale sa nu contina hormoni de stres secretati de gaina.
– Cifra 1: oua de gaina crescuta in aer liber;
– Cifra 2: oua de la gaini crescute in hale, la sol;
– Cifra 3 este “cea mai rea”, aceasta specifica faptul ca gainile de la care provin respectivele oua au fost crescute in baterii.

Vechimea ouălelor poate fi determinată prin două metode simple

Dacă doriți să verificați vechimea ouălelor înainte de fierbere, nu trebuie decât să le introduceți într-un vas cu apă rece. Dacă oul plutește în partea de sus a vasului, este vechi și nerecomandat pentru consum, dacă plutește în apă la o oarecare adâncime, este vechi de câteva zile și poate fi consumat, iar dacă se scufundă până în partea de jos a vasului, este proaspăt.

Vechimea ouălelor poate fi determinată și după fierbere, în funcție de ușurința cu care le puteți decoji. Un ou proaspăt se va coji mult mai greu datorită faptului că ovalbumina denaturată este aderentă la interiorul cojii, la pH-ul natural de 7,6. În timp, pH-ul oului se modifică (crește până la 9.2) și astfel, ovalbumina denaturată nu mai este atât de aderentă la coajă (un ou vechi se curăță ușor).

Oul trebuie sa se consume moale

Va explicam astfel cum ar trebui sa se consume oul pentru a-i pastra proprietatile in totalitate. In primul rand albusul oului contine o substanta nociva care insa poate fi neutralizata prin preparare termica (atentie cei care obisnuiesc sa „bea” continutul oualelor ca terapie – trebuie sa inlature albusul). Galbenusul contine o bogata gama de nutrienti care se neutralizeaza prin preparare termica. Cu alte cuvinte ar trebui sa consumam oua moi, adica cu albusul bine preparat termic, dar cu galbenusul cat mai crud – in felul acesta ne putem bucura de proprietatile uimitoare ale oului.

Se recomanda un consum de 3-4 oua pe saptamana

Ouale au fost implicate in diverse opinii cu privire la continutul de colesterol. Ultimele studii au aratat ca oul nu contine mult colesterol, dar poate stimula ficatul sa produca o cantitate mai mare de colesterol endogen. De aceea este indicat sa nu consumati mai mult de 3-4 oua pe saptamana.

Coaja oului este făcută din carbonat de calciu (CaCO3), la fel ca scoicile sau creta

Componenta majoră a cojilor de ouă este carbonatul de calciu, o sare a acidului carbonic care se întâlnește și în scoici, cochilii pecum și în rocile de calcar. Creta cu care scriem la tablă este tot carbonat de calciu. În cazul ouălelor, nanoparticule de carbonat de calciu se așează sub formă de cristale pentru a forma coaja, care deși pare compactă, conține mii de pori cu rol în schimbul de gaze dintre interiorul și exteriorul oului.

Cum afli dacă un ou este fiert sau nu, fără să îl spargi?

Simplu, îl puneți pe o suprafață dreaptă și îl învârtiți. Dacă se va roti ca un titirez, atunci oul este fiert, daca nu, el nu este fiert.

Ciocnitul ouălor de Paşte. Reguli
De Paşte, pe lângă mersul la biserică şi prepararea produselor din carne de miel sau coacerea cozonacului, printre tradiţiile de bază se află şi ciocnitul ouălor! Dar e şi asta o „artă”, nu se face, aşa, oricum!
Ouăle, vopsite în Joia Mare, se ciocnesc după anumite reguli. Oul are trei părţi: vârful (care se numeşte cap), partea opusă (dos) şi feţele laterale (coaste). În prima zi de Paşte se ciocneşte numai cap cu cap, a doua zi se poate ciocni cap cu dos, iar în zilele următoare dos cu dos.
Ca regulă generală, primul care ciocneşte este cel mai vârstnic bărbat de la masă. Astfel, persoana mai în varstă ciocneşte capul oului ţinut de partener, rostind cunoscuta formula „Hristos a înviat!”, în timp ce acesta va răspunde cu cuvintele „Adevărat a înviat!”.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.