VIDEO: Moașele ajută copiii războiului
Articol de dianamatei, 27 aprilie 2022, 15:22 / actualizat: 27 aprilie 2022, 19:41
Războiul aduce moarte și durere pentru cei care fug din calea lui.
Paradoxal, aduce și viață.
Din Ucraina au fugit și femei însărcinate, care și-au adus pe lume copiii departe de casă.
Și la noi au primit ajutor de la Asociația Moașelor Independente, spune vicepreședinta Irina Mateescu.
”Am început cu un call center, l-am făcut public în vămi și au apelat mame, gravide, tati…Subiectele erau legate de sănătate reproductivă. Am adăugat o latură mai vastă, pentru femeile din Ucraina; informații, consultații prin telemedicină. Ca naștere, le-am ajutat cu navigare în sistem. Multe nu erau plecate din Ucraina și ne întrebau unde să meargă să nască. Apoi am început să ne ocupăm și de cazări. Ne-am alăturat asociației <Mame pentru Mame>”.
Copiii, născuți deja la ei acasă, dar fugiți din calea războiului au au nevoie de joacă și căldură.
Pentru ei, mâine se face un eveniment creativ și de socializare.
8 ore în care putem fi alături de ei.
”A ieșit din nevoia mamelor. Din nevoia de integrare, de socializare. Însemană să avem grijă de copiii lor, să socializeze cu ai noștri. Ne-am dus pe partea de artă, că nu facem terapie clasică; e un catarsis pentru emoțiile lor. E vorba de desene, pe care le vor face copiii mai mici, avem nisip, evenimentul se va traduce. Avem un traducător de 18 ani, cu care lucrăm de ceva vreme. Iar pentru adolescenți, o să fie teatru și scriere creativă. Evenimentul va fi într-o grădină: la Mellow”.
Moașele dau ajutor copiilor dinainte de a se naște.
Meseria pare să existe de când lumea iar în ultimii ani și femeile românce se îndreaptă spre ea: o fac sau au nevoie de moașă.
Numai că, și în acest domeniu, statul mai mult a încurcat decât a ajutat.
În alte societăți este un pion principal în comunitate.
”Am putea să fim stâlp al comunității. Dar nu vedem sprijin. De la colegii obstetricieni, de la ordinul asistenților și moașelor…Ar trebui să lase profesia să se întâmple. Femeile caută moașe, femei din toată țară. Noi lucrăm online dar există nevoia fizică. Putem să contibuim mai mult la sistemul de sănătate materno-infantilă. Noi ne formăm să fim lângă femei și în alegerile pe care le fac. Noi ne ocupăm de planificarea familială, de prevenție…sarcinile la adolescente, unde stăm foarte prost. Noi facem asta în privat și atunci unde este gratuitatea pentru femei, de la stat. Modele de urmat sunt cele din Marea Britanie, Suedia…”.
Asociația Moașelor Independente se dezvoltă și e un punct important de sprijin.
Însă, atât timp cât nu va există o reglementare legislativă, s-ar putea să naștem, cu moașă, doar la telefon.
Și, într-un viitor tehnologizat sută la sută, pe zoom.
”Avem membri de peste tot, din cabinete, spitale, unii țin doar cursuri…orice fel de moașă care are o licență în moșit este o moașă independentă. Ar trebui să fim la minimum 3.500 și sunt puțin peste 500. Iar facultățile de moașe s-au închis. Nu putem lucra autonom, casele nu semnează contracte cu moașele, ministerul nu revigorează activitatea noastră”.