LIVE Foto & video: Război în Ucraina! Urmează câteva săptămâni extrem de dificile!

Update 16:30: Kremlinul a insistat asupra faptului că livrările de arme grele Ucrainei de către ţările occidentale constituie o ameninţare pentru securitatea continentului european.

………………………………………………………………………………………………….

Update 16:00: Ucraina „are dreptul” să lovească ţinte militare ruse, a afirmat joi Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, dând de înţeles că forţele militare ale Kievului ar putea întreprinde lovituri asupra teritoriului rus.

………………………………………………………………………………………………

Update 15:30: Parlamentul de la Sofia va autoriza trimiterea de arme în Ucraina pentru a ajuta această ţară să facă faţă invaziei ruse, a declarat premierul Bulgariei, Kiril Petkov

…………………………………………………………………………………………….

Update 15:00: Cadavrele a 1.150 de civili au fost găsite în regiunea ucraineană Kiev, iar între 50% și 70% dintre acestea au răni de glonț, provocate de arme de calibru mic, a anunțat joi poliția ucraineană.

……………………………………………………………………………………

Update 14:30: Parlamentul german a aprobat, cu o largă majoritate, o rezoluţie în favoarea livrării de armament greu destinat Ucrainei

………………………………………………………………………………………………..

Update 14:00: Pentagonul a anunţat miercuri că peste jumătate din tunurile Howitzer autorizate de SUA pentru a fi trimise în Ucraina au ajuns deja la destinaţie, transmite EFE, potrivit Agerpres.

………………………………………………………………………………………………..

Update 13:30: Adjunctul comandantului batalionului Azov, căpitanul Sviatoslav Palamar, a declarat într-un interviu pentru Reuters că rușii conduc un „asediu medieval” asupra combinatului Azovstal din Mariupol.

………………………………………………………………………………………………

Update 13:00: „Un război este o absurditate în secolul XXI”, a declarat joi secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres.

…………………………………………………………………………………………..

Update 12:30: Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a susținut joi dimineață o conferință de presă la Bruxelles alături de Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, în care a transmis că Finlandei și Suediei le revine sarcina de a decide dacă doresc sau nu să depună cerere pentru aderarea la NATO, potrivit The Guardian.

arhiva

…………………………………………………………………………………………..

Update 12:00: Ministrul maghiar de externe a confirmat pentru CNN că țara sa va folosi schema de plată cerută de Moscova pentru a plăti importurile de petrol și gaze. Astfel, Ungaria va face plățile în ruble.

……………………………………………………………………………………………….

Update 11:30: Forţele ucrainene de apărare din regiunea Odesa, pe ţărmul Mării Negre, au consolidat frontiera de stat cu Republica Moldova, după incidentele care au avut loc în ultimele zile în regiunea separatistă Transnistria.

………………………………………………………………………………………………..

Update 11:00: Statele Unite au informații credibile că militarii ruși i-au executat pe ucrainenii care au încercat să se predea lângă Donețk, a declarat miercuri, la ONU, Beth Van Schaack, ambasador general pentru justiția penală globală în cadrul Departamentului de Stat al SUA, scrie CNN.

………………………………………………………………………………………….

Update 10:40: Un tribunal din Moscova a arestat cinci suspecți pe care îi acuză că puneau la cale asasinarea unui celebru jurnalist rus de televiziune, Vladimir Soloviev, scrie agenția TASS.

………………………………………………………………………………………..

Update 10:20: În oţelăria Azovstal din oraşul ucrainean Mariupol (sud-est), asediat de armata rusă, se află în prezent peste 400 de răniţi, deopotrivă militari şi civili, potrivit unor surse din batalionul Azov, parte integrantă a forţelor armate ucrainene, transmite EFE.

……………………………………………………………………………….

Update 9:50: Polonia a cerut fonduri suplimentare de la Uniunea Europeană pentru a contribui la finanţarea eforturilor pentru găzduirea milioanelor de refugiaţi veniţi din ţara vecină Ucraina, invadată de forţele ruse.

………………………………………………………………………………….

Update 9:20: Peste 8.500 de presupuse crime de război comise de trupele ruse în Ucraina sunt investigate, a anunţat joi dimineață procuratura Ucrainei.

………………………………………………………………………………….

Ucrainenii se aşteaptă la „săptămâni extrem de dificile” în confruntarea cu armata rusă. Afirmația îi aparține ministrului ucrainean al Apărării. Oleksii Reznikov a transmis, într-un mesaj pe Facebook, că vor pierde mulţi soldaţi înainte de a câştiga.

”Urmează câteva săptămâni extrem de dificile. (..) Asistenţa acordată Ucrainei va creşte, dar în următoarele zile va trebui să ne demonstrăm rezistenţa şi o unitate extraordinară. Inamicul este pe deplin conştient de înfrângerea sa strategică, dar va încerca totuşi să ne facă rău cât mai mult posibil. Din păcate, vom pierde în continuare membri ai forţelor noastre armate înainte de a obţine victoria. Vor fi în continuare distrugeri şi victime dureroase. Trebuie să perseverăm. Şi vom rezista!”, a transmis ministrul Oleksii Reznikov.

Armata ucraineană a recunoscut miercuri un avans al forţelor ruse în estul ţării, cu capturarea mai multor localităţi din regiunea Harkov şi din Donbas.

De partea cealaltă, președintele rus, Vladimir Putin, a transmis că orice țară care încearcă să intervină în războiul din Ucraina se va confrunta cu un răspuns ”rapid”. ”Avem toate instrumentele cu care nimeni nu se poate lăuda… le vom folosi dacă va fi necesar”, a completat Putin.

Declarațiile președintelui rus vin în contextul în care aliații Ucrainei au intensificat aprovizionarea cu arme. De asemenea, Statele Unite au promis că se vor asigura că Ucraina o va învinge pe Rusia.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.