29 aprilie, Ziua Veteranilor de Război!

Captura Video MApN/arhiva

În anul 2007, a fost instituită data de 29 aprilie, ca „Ziua Veteranilor de Război”. Data a fost aleasă deoarece, în anul 1902, la solicitarea supraviețuitorilor Războiului din 1877-1878, Regele Carol I înființa pentru prima dată titlul de „veteran de război”.

Ar trebui să ne aducem aminte, astăzi, că în fiecare familie românească, au existat ostași, ofițeri sau subofițeri care au luat parte la războaiele care au jalonat drumul Statului Modern Român.

Străbunicul meu, sublocotenentul Ioan Cornut, a căzut la Oituz și este in Mausoleul de la Mărășești. Fii lui, Romulus și Severus, tineri locotenenți, au căzut în cel de-al Doilea Război Mondial.
Bunicul din partea tatălui meu, a luptat în Primul Război Mondial, în celebrul Regiment 32 „Mircea cel Bătrân”, ai cărui ostași, aflați în refacere, i-au înfruntat în izmene pe nemții care rupseseră linia frontului.
Bunicul matern a luptat pe Frontul de Est, apoi pe cel de Vest, până la finalul Războiului Mondial.

E important ca cei mici să învețe la școală istoria României. Si să înțeleagă că, veteranii de război, sunt eroii respectati de întreaga țară! Un gând pios și plin de recunoștință celor care au luptat în Războiul de Independență, la Smârdan, Rahova, Vidin, Grivița, Plevna.

Copiii ar trebui să stie, si nu doar ei că denumirile unor artere bucureștene – de la Calea Victoriei, Calea Plevnei, Calea Rahovei, până la bulevarde precum Mărăști, Mărășești, Alexandru Averescu, Constantin Prezan, au fost date în memoria unor bătălii și a unor oameni care au stat cu vitejie în fața sacrificiului suprem.

În Războiul de Independență, dintre cei 58 de mii de militari ai Armatei de Operații nu mai puțin de 10 mii s-au jertfit pe câmpurile de bătălie.

În Războiul Reîntregirii Neamului au căzut la datorie 335 de mii de soldați, ofițeri și subofițeri, iar 75 de mii au rămas invalizi.

În cel de-al Doilea Război Mondial, nu mai puțin de 92 de mii de militari români au făcut sacrificiul suprem. Dar pierderile Armatei Române – incluzând pe lângă morți și răniții, dispăruții, prizonierii și invalizi s-au ridicat la 900 de mii de militari.

Veteranii din Războiul Reintregirii Neamului au dispărut, putini luptători în al Doilea Razboi Mondial mai sunt în viată, trăiesc însă alături de noi veteranii din teatrele de operațiuni din Irak, Afganistan și alte locuri îndepărtate unde Armata Română a participat la misiuni NATO. Și pe ei trebuie să-i omagiem să-i cinstim si să le spunem poveștile! Respect celor ce s-au jertfit pentru tară!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.