VIDEO: Teia Ciulacu – „Să înțelegem că oamenii sunt la sursa schimbărilor climatice”!

Invitata emisiunii „În Comunitate” de astăzi a fost Teia Ciulacu, președinta Asociației Viitor Plus.

Educația de mediu a început să fie o preocupare în școlile din România. Mai bine mai târziu decât niciodată.

Concursul „Tinerii aleg”, proiect de dezvoltare a conștiinței ecologice și lupta împotriva schimbărilor climatice, este organizat de Viitor Plus, prin programul Eco Provocarea.

Provocarea se adresează profesorilor și elevilor pasionați de mediu și interesați de tema schimbărilor climatice, spune Teia Ciulacu, președinta Asociației Viitor Plus.

„Tematica este legată de schimbări climatice. Trebuie să înțelegem cauzele, efectele de seră, temperaturile extreme. Trebuie să vedem ce facem noi: reciclare, mersul pe bicicletă, colectare selectivă… Toate pleacă de la noțiuni de bază. Totul este încă greu de înțeles. În educația formală de mediu, de-abia acum subiectul este în curriculă. Orice liceu, școală generală, facultate se pot înscrie. Egalitate de șanse la capitolul ăsta”.

Schimbările climatice ne afectează în aceeași măsură pe toți, însă se simt proporțional, în anumite zone.

„Am văzut școli mici, din orașele mici, chiar printre câștigători. Sunt mult mai apropiați de lucrurile practice. Am avut licee premiate din Sinaia, Sângeorz-Băi…; în zonele rurale efectele se simt și mai rău. Să nu uităm partea de migrație: oamenii pleacă pentru că pământul nu-i mai ajută. Și nu e din cauza lor, ci din cauza unor lucruri generate de comunitate la scară largă”.

Concursul „Tinerii aleg” se desfășoară în perioada 20 aprilie – 9 iunie 2022 și se adresează elevilor și profesorilor din liceele din întreaga țară.

„Pentru educație sunt resurse oricând. Sunt peste 100 de profesori înscriși, care merg la clasă și vorbesc elevilor despre schimbările climatice. Tinerii sunt foarte conectați la social media și ne-ar plăcea să vedem activitatea lor pe acest domeniu. Trebuie să combatem și știrile false pe acest domeniu. Sunt știri false plecând de la cauze. Să înțelegem că oamenii sunt la sursa schimbărilor climatice. Atenția poate fi deviată în direcția în care nu mai suntem activi. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea.”

Lupta împotriva schimbărilor climatice, pe fronturi mai mici sau mai mari, este o alegere. Depinde noi cum trăim și cum vrem să trăiască cei care vor veni după noi.

„Trebuie să fim conștienți de alegeri. Poți să alegi să fii fatalist, să ridici din umeri și să nu schimbi nimic, însă poți să te informezi, să înțelegi că, prin ceea ce faci, influențezi realitatea și viitorul. Și atunci îți asumi un rol. Tinerii trebuie să-și asume să fie responsabili”.

Profesorii interesați să predea elevilor lor 5 sesiuni educaționale pe teme de mediu se pot înscrie până pe 5 mai.

„Elevii participă la niște sesiuni educaționale. Se pot documenta dincolo de acestea. Este în mâinile lor. Să devină micro-influenceri în social media, legat de schimbările climatice dacă vor să transmită mesajul mai departe. Vor fi premiați cei care ajung mai repede la colegii lor. Sunt și premii simbolice. Să intre pe ecoprovocarea.ro”.

Educația de mediu depinde de foarte mulți vectori. În primul rând, respectul pentru mediu îl captăm din educație.

„Am lansat ghidul verde pentru învățători pentru clasele primare, adaptat vârstei, cu planșe, cu desene… Avem foarte multe programe educaționale. Cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai dornici de astfel de activități. La adulți, depinde de educație. Familiile tinere sunt cele mai implicate. Dar depinde de studii, de zona, de interese”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.