VIDEO: Dr. Dana Bratu – „O arsură solară în copilărie crește exponențial riscul de melanom”!

Despre cât, când și cum stăm la soare au aflat Alex și Andreea de la Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog, invitată în matinalul „Bună dimineața, București!”, pe 98.3 FM și live pe facebook-ul București FM, via Skype.

„Eu întotdeauna recomand să ne bucurăm de vacanță. Este clar că timpul liber este foarte important. Trebuie să ne bucurăm de mare pentru că știm care sunt beneficiile. Problema este că noi, în general, tindem să exagerăm și vrem să ne bucurăm din plin de sezonul estival. Ce vreau eu să menționez este că ne putem bronza și cu factor de protecție solară. Până la urmă un SPF 50 nu înseamnă că ne protejează 50%, ci doar că întârzie apariția bronzului.

Cu siguranță putem să avem parte, dacă asta ne dorim, și de o culoare mai pigmentată, doar că trebuie să ținem cont că apariția bronzului este o reacție a pielii noastre împotriva radiațiilor ultraviolete. Deci, pielea se pigmentează tocmai pentru a ne proteja. Noi, fără să ne dăm seama, îi producem o traumă în momentul în care ne expunem la plajă fără factor de protecție pentru că o forțăm să se pigmenteze ca să ne protejeze împotriva arsurii solare, în primul rând, dar și împotriva cancerului de piele.

Radiațiile ultraviolete de tip A, în mod special sunt responsabile și de apariția ridurilor, a petelor pigmentare, iar din momentul în care au apărut este mult mai greu să le tratezi. De asta, prevenția este cheia și întotdeauna punem accentul pe a merge la soare moderat, a lua la tine factor de protecție solară și pentru față și pentru corp, apă termală care să calmeze eventuala usturime pe care o ai după expunere și să respectăm acel interval orar pentru că, între 11:00-16:00, indicele UV este foarte puternic.

De asemenea, o arsură solară în copilărie crește exponențial riscul de melanom. Melanomul este cel mai agresiv cancer de piele în mod special. Dacă a apucat să dea metastaze, din păcate, diagnosticul este foarte rezervat.”, a declarat dr. Dana Bratu.

Dacă vrei să afli pe ce criterii trebuie să alegem crema de protecție, ce este analiza dermatoscopică, ce trebuie să facem atunci când ne-am ars, cum depistăm alunițele periculoase și ce băuturi sunt bune pentru pielea noastră, atunci vezi VIDEO.

„Sunt foarte multe mituri în jurul alunițelor. De fapt, nu alunițele negre sunt periculoase, ci alunițele care au mai multe culori. De fapt, acesta este modul în care putem să diferențiem alunițele normale de un posibil cancer de piele”, a spus dr. Dana Bratu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.