Romgaz preia de la Exxon 50% din perimetrul Neptun Deep

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi cu ocazia semnării documentelor de preluare de către Romgaz de la Exxon a activelor pentru 50% din perimetrul Neptun Deep, că gazele vor fi extrase nu mai târziu de anul 2026.

Potrivit acestuia estimările oferă garanţii asupra faptului că există cantităţi suficient de mari, astfel încât să se asigure gaz şi pentru vecinii României atât din regiune cât şi din Uniunea Europeană.

Nicolae Ciucă a cerut Romgaz ca împreună cu OMV Petrom, să înceapă ,,cât mai degrabă” investiţiile, astfel încât extracţia gazelor să înceapă ,,cel puţin” la termenul asumat, adică la finele anului 2026.

,,Practic, prin ceea se va realiza, vom asigura dezvoltarea capacităţilor proprii, astfel încât să putem să ne înscriem şi în ceea ce am asumat prin proiectul de lege off shore pe care l-am înaintat luna trecută în Parlament şi asigurăm în felul acesta şi stabilitate şi predictibilitate întregului domeniu energetic din România”, a mai precizat premierul României.

La ceremonia de la Palatul Victoria au fost prezenţi ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi David Muniz, însărcinatul cu afaceri ad-interim al SUA în România.

Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Romgaz S.A. din data de 28 aprilie. Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie achitat de către Romgaz va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acţiuni.

Anterior, pe 22 martie, Consiliul de Administraţie al Romgaz a avizat acest contract de vânzare-cumpărare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.