”Cartea copiilor pierduți” o poveste incifrată în care prezentul si trecutul se întâlnesc
Articol de cristina.toma, 6 mai 2022, 14:56
Dacă vă plac cărtile cu enigme si secrete din trecut, atunci ”Cartea copiilor pierduți” scrisă de Kristin Harmel și apărută la editura Litera este lectura potrivită pentru dumneavoastră în acest week-end.
Cartea lui Kristin Harmel este inspirată din fapte reale, mai precis, din lupta unor tineri francezi împotriva ororilor celui de-al doilea Război Mondial și o are drept personaj principal pe Eva Traube Abrams, o bibliotecară aproape de pensie, din Florida. Într-o zi obișnuită de lucru ea aranjează cărți pe rafturi când îi cad ochii pe o fotografie din New York Times. Se blochează; este imaginea unei cărți pe care nu a mai văzut-o de mai bine de șaizeci de ani – o carte pe care o recunoaște ca fiind Cartea copiilor pierduți.
Articolul care însoțește cartea vorbește despre jefuirea bibliotecilor de către naziști în întreaga Europă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – o experiență pe care Eva și-o amintește bine – și despre încercarea de a reda cărțile celor de la care au fost furate. Cartea din fotografie, un text religios din secolul al XVIII-lea, este unul dintre cele mai fascinante cazuri. Pare să conțină un fel de cod, dar cercetătorii nu știu de unde provine – sau ce înseamnă codul. Doar Eva deține răspunsul, dar are ea oare puterea de a rememora vechile întâmplări? Și totuși amintiri pe care le credea uitate și îngropate de mult revin în memorie aproape cu furie.
Totul începuse în 1942, când Eva, proaspătă absolventă, a fost nevoită să fugă din Paris și să se refugieze într-un mic oraș de munte din Zona Liberă, unde a început să falsifice documente de identitate pentru copiii evrei care fugeau în Elveția neutră. Dar ascunderea oamenilor are un preț și, împreună cu un falsificator misterios și chipeș pe nume Rémy, Eva decide că trebuie să găsească o modalitate de a păstra numele reale ale copiilor care sunt prea mici pentru a-și aminti cine sunt cu adevărat. Înregistrările pe care le păstrează în Cartea copiilor pierduți vor deveni vitale atunci când celula de rezistență pentru care lucrează este trădată, iar Rémy dispare.
Ce se întâmplase apoi și mai ales ce se va întampla oare de acum încolo? Va putea sta Eva deoparte si să lase articolul de ziar să treacă aproape neobservat iar ea să își vadă de viața ei ca și până acum? Iar Remy a dispărut cu adevărat sau a reusit să supraviețuiască? Există urmări si consecinte ale acelor fapte chiar dacă unele nu păreau să iasă vreodată la iveală. Care sunt acestea? Rămâne să cititi cartea scrisă de Kristin Harmel si și veți afla singuri. Eu nu vă mai spun decât că nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce si ultima pagină.