Astăzi sărbătorim Ziua Românității Balcanice!

Sursa foto: Andra Radu

Adoptată oficial în 2021 de către Camera Deputaţilor în data de 10 mai, Ziua Românităţii Balcanice poate fi marcată de către autorităţi, societatea civilă, persoane fizice şi juridice, precum şi de către reprezentanţii României în străinătate prin diverse manifestări sociale, educative, cultural-artistice ori ştiinţifice dedicate acestei sărbători.

Astfel, conform senatorilor și deputaților, se revine la o politică a statului român prin Parlamentul României care recunoaște oficial românitatea de la sud de Dunăre, atât meglenoromânii, cât şi aromânii, cât şi istroromânii şi li se acordă acestora importanţa cuvenită.

De asemenea, este fundamental să existe consens asupra subiectelor legate de identitatea și interesele naţionale, pentru că românii din sudul Dunării, românii balcanici – indiferent că se numesc aromâni, meglenoromâni, istroromâni sau sunt românii din Valea Timocului – sunt parte integrantă a naţiunii române, iar Parlamentul României își îndeplinește prin aceasta lege datoria de a le apăra drepturile, de a le afirma identitatea și de a le cultiva conștiinţa naţională.

Potrivit proiectului de lege, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale interesate pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea acestor manifestări.

Posturile publice de radio şi televiziune pot include în programele lor cu prioritate emisiuni culturale şi informative ori aspecte de la manifestări dedicate acestei sărbători în ţară și peste hotare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.