UPDATE: Război în Ucraina – au murit 561 de soldați din Garda Naționala a Ucrainei

Update 14:50: Operaţiunile de deminare pe întregul teritoriu ucrainean după invazia rusă vor dura între cinci şi zece ani, a declarat Oleh Bondar, şeful Departamentului de Deminare Umanitară din cadrul Serviciului Statal de Urgenţă al Ucrainei.

……………………………………………………………………………………………….

Update 14:20: Forţele ruse şi-au înteţit atacurile în estul Ucrainei şi aparent ar fi înregistrat câteva cuceriri teritoriale în regiunea Donbas, potrivit armatei ucrainene, informează joi dpa, potrivit Agerpres.

…………………………………………………………………………………………..

Update 13:40: Într-un spital mic din Donețk, puținii angajați și câțiva voluntari lucrează până la epuizare. Acolo sunt duși, prima dată, soldații ucraineni răniți pe frontul din estul țării.

……………………………………………………………………………………………

Update 13:00: Ambasadorul rus în România a fost convocat la MAE pentru a da explicații despre declarațiile ofensatoare la adresa României din ultima perioadă.

………………………………………………………………………………………….

Update 12:30: Șefa ONU pentru drepturile omului a declarat că o mie de cadavre au fost recuperate în zona capitalei ucrainene Kiev în ultimele săptămâni, adăugând că multe dintre faptele pe care le verifică de la invazia rusă pot echivala cu crime de război.

………………………………………………………………………………………………….

Update 12:15: Soldații ruși au împușcat doi civili neînarmați, într-o reprezentanță auto de la marginea capitalei ucrainene Kiev.

…………………………………………………………………………………….

Update 12:00: Suedia va lua în considerare evaluările efectuate de Finlanda în cadrul NATO atunci când va decide dacă va solicita aderarea, a declarat ministrul suedez de externe.

……………………………………………………………………………………….

Update 11:00: Președintele și premierul Finlandei au anunțat joi dimineață sprijinul lor pentru aderarea țării la NATO, potrivit CNN.

……………………………………………………………………………………………

Update 10:15: Numărul cetăţenilor ucraineni care au intrat în România miercuri a crescut cu 14% faţă de ziua precedentă, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

……………………………………………………………………………………………

Update 10:00: Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a avertizat locuitorii care au plecat din Capitală că nu este sigur să se întoarcă în Ucraina.

„Din păcate, nu putem garanta siguranța fiecărui rezident astăzi. Fiecare colț al Ucrainei, fiecare oraș este amenințat”, a spus Vitali Klitschko.

………………………………………………………………………………………………….

Update 9:30: Statele Unite ale Americii nu au dovezi sau indicii că Rusia intenţionează să îşi extindă războiul în Republica Moldova în acest moment, a declarat ambasadorul SUA la Chişinău, Kent Logsdon.

………………………………………………………………………………………

Ucraina afirma ca a recucerit mai multe localitați din zona Harkovului si ca a reusit sa impinga fortele ruse la nord de acest oras-cheie, al doilea ca marime dupa capitala. Autoritațile de la Kiev au anunțat, joi, intr-un rar bilanț oferit de un oficial ucrainean privind pierderile militare inregistrate de la inceputul razboiului ca au murit 561 de soldați din Garda Naționala a Ucrainei, din care face parte in special Regimentul Azov, blocat in Combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol. Aproape 1.700 sunt raniți.

Ucraina a propus parții ruse un schimb intre luptatorii raniți grav din combinat și prizonieri ruși de razboi. Un numar neprecizat de militari ruși au fost arestați de forțele de ordine din Ucraina, urmand sa fie deferiți justiției.

Orice crima care a fost savarșita sau care va fi sarvarșita in orice localitate va fi documentata și inamicul va plati, atat in instanțele Ucrainei, cat și la Tribunalul Internațional. Anchetele privind crimele de razboi comise de militarii ruși sunt documentate impreuna cu specialiști din mai multe țari, care ajuta la realizarea investigațiilor. Aceste anchete au devenit principala activitate a Poliției Naționale, care și-a reluat munca aproape de normal, chiar daca 210 secții de poliție și 1200 de mașini au fost distruse. Din pacate, in Ucraina continua sa fie descoperite noi atrocitați comise de armata rusa.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.