Ziua internațională de luptă împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei!

Sursa foto: International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia - the Global page/facebook

Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei se marchează, anual, la 17 mai, reprezentând data la care homosexualitatea a fost scoasă de pe lista bolilor de către OMS, respectiv 17 mai 1990.

Evenimentul a fost creat pentru a atrage atenţia decidenţilor politici, liderilor de opinie, publicului şi media asupra violenţei şi discriminării cu care se confruntă minorităţile LGBTI (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex) la nivel internaţional, scrie site-ul https://may17.org/.

Tema din 2022 a Zilei internaţionale de luptă împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei este „Our Bodies, Our Lives, Our Rights”, fiind aleasă în urma unei largi consultări cu organizaţiile LGBTI, mai notează sursa citată.

Organizatorii arată că tema din 2022 permite realizarea mai multor forme de advocacy: revendicarea dreptului acestor minorităţi de a-şi trăi sexualitatea şi de a-şi exprima liber genul (genurile).

În prezent, ziua este sărbătorită în mai mult de 130 de ţări, incluzând şi 37 de state în care drepturile acestor minorităţi nu sunt recunoscute. Mobilizările care se fac anual peste tot în lume se focusează pe recunoaşterea drepturilor omului pentru toţi, indiferent de orientare sexuală, potrivit sursei citate.

Ziua internaţională împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei a primit recunoaşterea oficială din partea mai multor state, instituţii internaţionale precum Parlamentul European şi a nenumăratelor autorităţi locale. Majoritatea agenţiilor Naţiunilor Unite marchează Ziua cu evenimente specifice.

Gestionată iniţial de către Comitetul IDAHO, evenimentul este, în prezent, organizat în colaborare între reţelele regionale şi tematice care lucrează pentru a promova drepturile persoanelor cu diverse orientări sexuale, identităţi sau expresii de gen şi caracteristici sexuale. Această colaborare reuneşte organizaţii şi iniţiative la nivel global, regional, naţional şi local.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.