VIDEO: Învățământul dual – o soluție pentru viitor!

Meseriași de care toți avem nevoie, profesioniști în diverse domenii, se pregătesc în cadrul colegiilor tehnice și a liceelor tehnologice care fac parte din învățământul dual. Absolvenții clasei a opta cu vârsta de până la 26 de ani pot alege această variantă de educație, avantajele fiind următoarele: o bursă de minim 400 RON pentru cei trei ani de studii, asigurarea cazării, a transportului, o masă caldă pe zi și un loc de muncă asigurat la finalizarea studiilor.

”Este o situație de tipul win-win: câștigă și elevul, viitorul angajat, și operatorul economic care solicită aceste locuri în învățământul dual. El își școlarizează așa cum dorește viitorul angajat” spune doamna Liliana Toderiuc Fedorca, director executiv al Direcției Cultură, Învățământ, Turism din Primăria Municipiului București. Dacă studiezi în învățământul dual, după cei trei ani poți să îți continui studiile liceale, dacă dorești, și să alegi să mergi spre universitate, iar între timp ai un salariu lunar și ești și angajat.

„Învățământul dual trebuie să fie privit ca un învățământ vocațional, să existe dorința de a face meseria respectivă!”

Diploma obținută la finalul studiilor este recunoscută în toate țările Uniunii Europene, deci acel absolvent va putea lucra în oricare din aceste țări.

Oferta educațională pentru clasa a noua, pentru anul 2022- 2023 în București este bogată și variată: peste 25 de clase propuse de către companii, peste 600 de locuri din domenii diferite (mecanică, turism și alimentație, comerț, construcții, instalații și lucrări publice, tehnici poligrafice) cu mai multe calificări profesionale pentru fiecare domeniu. Este nevoie și de schimbarea mentalității părinților, căci există vraja mediului universitar și ei nu consideră de multe ori învățământul dual ca fiind o opțiune. De aceea, meseriași sunt din ce în ce mai puțini!Din acest motiv, din toamnă va exista un proiect multianual în București, proiect de orientare școlară și în carieră; elevii bucureșteni din ciclul gimnazial și liceal vor fi introduși într-un program de consiliere școlară și de carieră, începând cu clasa a cincea. De asemenea, se va lansa și un proiect de internship pe perioada vacanței de vară, o oportunitate de a lua contact cu anumite domenii care ar putea să îți dea o idee pentru viitoarea profesie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.