DIALOG Teatru-Film, la UNATC, pe 9 iunie

Sursa foto: Teatrul Odeon

Universitatea Națională de Teatru și Film inaugurează o serie de evenimente, sub titulatura, „DIALOG Teatru-Film”, în noul său HUB,  Insula UNATC, în sediul din str. Matei Voievod nr. 75-77, joi, 9 iunie.

Regizorii Gianina Cărbunariu, Radu Jude și actorii Șerban Lazarovici și Silvian Vâlcu vor fi invitații primul „DIALOG”.

„Tipografic majuscul” este titlul spectacolului realizat de regizoarea Gianina Cărbunariu , pe textul propriu, la Teatrul Odeon, în anul 2013, cu actorii: Cătălina Mustaţă, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță, Mihai Smarandache, Silvian Vâlcu.

Este o coproducţie dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra, Slovacia, în parteneriat cu Teatrul Odeon şi face parte din proiectul european „Vieţi paralele – Secolul 20 văzut prin ochii Poliţiei Secrete”.

Regizoarea Gianina Cărbunariu a ales ca material de arhivă dosarul minorului Mugur Călinescu. „Metoda de lucru a fost interogarea documentului prin mijloace teatrale. Scenariul care stă la baza spectacolului „Tipografic majuscul” este un colaj de materiale ready-made (documente și interviuri), însă spectacolul este un exercițiu de imaginație, o ficțiune ce încearcă să chestioneze aceste urme ale unei realități din istoria recentă și felul în care ele ne ajută să înțelegem lumea în care trăim astăzi.” (Gianina Cărbunariu)

Filmul „Tipografic majuscul”, în regia lui Radu Jude, pune în legătură, prin tehnica montajului, două povești și două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. Povestea lui e pusă în scenă așa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naționale, exact din aceeaşi perioadă.

Filmul a avut premiera în 2020 și îi are în distribuție pe: Șerban Pavlu, Ioana Iacob, Bogdan Zamfir, Șerban Lazarovici.

Joi, 9 iunie, la UNATC, va avea loc discuția cu autorii și protagoniștii celor două producții artistice despre puterea artei de a interveni rectificator în istorie, dar și despre specificul adaptării unui context particular desprins dintr-o anumită realitate în convenții ce par, la o primă vedere, foarte diferite: în teatru și în cinema.

Discuția va fi moderată de Andrei Rus și  va fi urmată, de la ora 21:00, de o proiecție în aer liber a filmului „Tipografic majuscul”, în regia lui Radu Jude, adaptat după spectacolul Gianinei Cărbunariu, cu Șerban Lazarovici în rolul principal.

Cu câteva zile înainte, sâmbătă, 28 mai, de la ora 19:30, este programată și o reprezentație specială, a spectacolului „Tipografic majuscul”, în regia Gianinei Cărbunariu, cu Silvian Vâlcu în rolul principal, la Sala Studio a Teatrului Odeon.

În cazul „Tipografic majuscul”, teatrul și filmul constituie două modalități diferite de exprimare artistică, ce chestionează colaborativ același episod din istoria recentă a României: protestul anticomunist din septembrie 1981 al tânărului Mugur Călinescu.

Mugur Călinescu (28 mai 1965 – 13 februarie 1985) avea doar 17 ani şi era elev la Liceul A.T. Laurian din Botoşani când, în septembrie 1981, a alertat organele de Securitate timp de o lună pentru că a scris pe ziduri şi panouri inscripții menite să provoace în oameni o reacție față de încălcarea flagrantă a tuturor drepturilor și libertăților cetățenești, față de situația dezastruoasă a economiei din acea perioadă. După ce a fost prins, a fost continuu chemat la Securitate. La doi ani după momentul septembrie 1981, Mugur Călinescu se îmbolnăvește de leucemie și moare în anul 1985.

 

Despre accesul la eveniment:

La reprezentația din 28 mai a spectacolului „Tipografic majuscul”, accesul este pe bază de bilet. biletele

La discuția și proiecția de joi, 9 iunie (Insula UNATC, în sediul din Matei Voievod nr. 75-77), intrarea este liberă în limita locurilor disponibile (aprox. 100 de locuri). Evenimentul este deschis tuturor celor interesați.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.