VIDEO: Gabi Ralea – „Oamenii știu ce înseamnă sustenabilitatea și încearcă să aibă un comportament sustenabil!”
Articol de Vicentiu Andrei, 25 mai 2022, 16:29
Cei mai mulți dintre participanții la sondajul realizat de Gabi Ralea (Gabi Ralea, blogger, home & living blogger și artist DIY) pe www.gabiralea.ro arată, prin răspunsurile lor, că au adoptat deja diverse comportamente sustenabile pentru că își doresc să traiască într-un mediu mai curat. Ei au înțeles că este importantă contribuția lor individuală, deși cred că aceasta nu este suficientă pentru a rezolva problemele globale legate de sustenabilitate.
Cel mai frecvent comportament sustenabil, indicat de 82% dintre respondenți, privește risipa de alimente, prin cumpararea în cantități mai mici și în mod planificat. Totodată, 79% dintre subiecți au arătat că își cumpără mai puține haine și doar ceea ce le trebuie, iar 76% folosesc electrocasnice și becuri eficiente energetic. Colectarea selectivă și, respectiv, reciclarea deșeurilor sunt practicate de către 70% din subiecți, în timp ce refolosirea resturilor alimentare este o practică pentru 63% dintre participanți.
Voi aveți o „pungă cu pungi”? Sincer, nu puteți să răspundeți decât DA! Dar asta e rău!
La „punga cu pungi” au renunțat 52% dintre participanți, iar 57% indică recondiționarea și repararea drept soluție pentru obiectele stricate, în locul aruncării lor la gunoi. Doar 29% dintre subiecți folosesc dispozitive de control al consumului de utilități (precum termostate sau apometre) și puțin sub 15% au instalat panouri fotovoltaice pentru a-și asigura energia din surse proprii. Din totalul participanților la sondaj, doar 3,5% au cumpărat o mașină electrică, în locul celei clasice, în timp ce 41% dintre subiecți spun că merg mai mult cu bicicleta ori pe jos, în loc să meargă cu mașina.
Ce înseamnă sustenabilitate în viața de zi cu zi?
Ce înseamnă sustenabilitate la nivel individual și câți dintre noi înțeleg și aplică acest concept? Ce facem cel mai des pentru sustenabilitate și ce am vrea să facem, dar nu putem? Și, mai ales, cine ar putea să ne ajute și cum, astfel încât micile noastre gesturi sustenabile să ducă la schimbarea la nivel macro pe care o așteptăm?
Cine și cât crede în sustenabilitate?
Pentru 75% dintre respondenți, sustenabilitatea la nivel individual este foarte importană, pentru că schimbările mici și la scară largă pot produce schimbări ample, pe toate planurile. Alți 23% cred în importanța comportamentelor sustenabile în viața de zi cu zi, dar nu cred că ele pot rezolva integral problemele legate de sustenabilitate. În același timp, 1% dintre respondenți cred că nici nu are sens să încerce să trăiască sustenabil pentru că sunt „prea mici pentru a putea schimba ceva”.
Tot 75% dintre subiecți afirmă că, luând în calcul obiceiurile zilnice și modul în care utilizează resursele, duc un trai sustenabil cât de mult le este posibil. Alți 22,7% spun că nu au drept scop sustenabilitatea și că se întâmplă doar ocazional să se comporte sustenabil. Din totalul participanților, 2% spun că fie nu cred în sustenabilitate, fie nu știu în ce măsură obiceiurile lor pot fi considerate sustenabile.
Motivele pentru care sustenabilitatea a devenit parte a traiului zilnic țin, în primul rând, de sănătatea noastră și a mediului, dar și de dorința de a determina o schimbare în ceea ce se întâmplă în jur. Astfel, 90,4% dintre participanți își doresc cu tărie un mediu mai curat, iar 89,9% sunt în totalitate convinși că astfel vor trăi mai sănătos. Aproape 70% afirmă că își doresc o viață mai simplă și mai aproape de natură. Totodată, 79,8% dintre subiecți spun, în mod absolut, că este nevoie de contribuția noastră individuală pentru a determina o schimbare la nivel macro.
La polul opus, 9,6% spun că nu au niciun obicei sustenabil, dar că ar vrea să facă o schimbare în acest sens, în timp ce 4,5% admit că nu sunt interesați să treacă la un alt trai.
Alte comportamente sustenabile aduse drept exemplu de către participanți sunt achiziția de haine ori de alte obiecte second hand în locul celor noi, renunțarea la recipiente din plastic și la soluții de curățat pe bază de agenți chimici sau colectarea apei de ploaie ori compostarea resturilor alimentare.
Totodată, colectarea selectivă a deșeurilor, reciclarea unora dintre acestea și organizarea cumpărăturilor pentru a reduce achizițiile inutile sunt considerate, de cei mai mulți dintre participanți, drept cele mai mari realizări personale din sfera sustenabilității la nivel individual.
Deși majoritatea participanților la sondaj au inclus deja comportamente sustenabile în viața de zi cu zi, sunt încă obiceiuri pe care spun că își doresc să le adopte. Astfel, 52% își doresc să renunțe la „punga cu pungi” și să utilizeze în mod curent sacoșe textile și la fel de mulți vor să evite risipa de apă, în orice fel posibil.
Reducerea risipei alimentare este în continuare un obiectiv pentru 50% dintre participanți, deși o parte dintre ei deja au grijă la câte alimente consumă. Cred că este o informație importantă, în condițiile în care, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, aruncăm anual o cantitate de mâncare de circa 130 kg pe cap de locuitor.
Totodată, 46% își doresc să își crească singuri măcar o parte din hrană, iar 45% vor să recondiționeze și să repare mai des, în loc să arunce obiectele care s-au stricat. Instalarea panourilor fotovoltaice este un obiectiv pentru 41% dintre subiecți, în timp ce numai 33% au în vedere să își țină sub control consumul de utilități, prin instalarea unor dispozitive de control precum apometre ori termostat. Achiziția unei mașini electrice este și ea pe listă, pentru 31% dintre subiecți.
Cât privește sursele de informare pe tema sustenabilității, respondenții au arătat că se informează mult de pe site-uri și bloguri (43,4%), din social media (40,9%) și cu ajutorul motoarelor de căutare (34,8%), dar și de pe site-urile companiilor interesate de sustenabilitate (18,7%). Întrebați în ce măsură se informează pe acest subiect din diferite surse, 24,2% dintre subiecți au ales „deloc” în cazul autorităților publice, 23,7% în cazul ONG-urilor de profil, iar 16,7% în cazul companiilor de servicii cu impact asupra sustenabilității.
Ce ne trebuie ca să facem mai mult pentru sustenabilitate individuală?
Întrebați ce îi împiedică să adopte noi obiceiuri sustenabile, respondenții au indicat lipsa de ajutor din partea autorităților (36,4%) și de mijloace materiale pentru această schimbare (19,7%), dar și a motivației de a modifica ceva în comportament (10,1%). Alte motive valabile într-o mai mică măsură sunt nevoia de ajutor fizic ori faptul că nu știu ce au de făcut pentru a trăi sustenabil.
Se poate face mai mult pentru sustenabilitatea la nivel individual, dar este nevoie de ajutor în acest sens, rezultă din răspunsurile participanților la sondaj.
Principala nevoie, indicată de 94,7% dintre participanți, se referă la numărul centrelor de colectare a deșeurilor speciale precum electrocasnice, textile șamd. Totodată, 83,4% dintre subiecți spun că sunt necesare mai mulți furnizori de servicii care să încurajeze sustenabilitatea, printre aceștia numărându-se cei care fac reparații și recondiționări de diferite obiecte.
Aproape la fel de mulți – 80% – fac apel la ajutorul statului pentru investițiile în sustenabilitatea casei, iar 71,7% arată că sunt necesare și prețuri mai mici la aparatură eficientă energetic. Unii dintre subiecți au indicat în mod clar că statul trebuie să se implice pentru trecerea la energie verde, dispariția „băieților deștepți” din energie și pentru aplicarea legislației de mediu.
Totodată, 65% dintre respondenți consideră că sunt necesare mai multe informații privind sustenabilitatea la nivel individual, unii cerând „mai multă vizibilitate din partea autorităților și firmelor care activează în domeniu”. Printre soluțiile propuse de participanții la studiu se numără difuzarea mai multor informații în reclamele radio și tv, dar și activiăți în școli și cu implicarea asociațiilor de proprietari.
Sondajul s-a desfășurat în perioada 5 – 21 aprilie, pe un eșantion de 198 de persoane cu vârsta de peste 18 ani și care utilizează Facebook. Din totalul participanților la sondaj, 96% au fost femei, iar restul bărbați. Dintre respondenți, 75.3% locuiesc în mediul urban, 15,7% în cel rural, iar 9% în mediul suburban. Sondajul are un interval de încredere de 95% și o marjă de eroare de 7%.
În concluzie
Poate vei spune că 200 de răspunsuri nu sunt mare lucru, raportat la populația României. Sondajul însă a fost distribuit doar online, prin Facebook (deci bazinul populației a fost mult mai mic), iar marja de eroare și intervalul de încredere – relevante pentru orice sondaj – se înscriu în limitele acceptate pentru ca acest demers să aibă relevanță.
Din aceste cifre, se desprind însă concluzii: poate că sustenabilitatea, ca termen în sine, poate fi mai greu definită de marea masă a populației. Dar, odată explicată legătura dintre aceasta și modul în care ne folosim resursele, indiferent de natura lor, știe fiecare cam ce este de făcut.
Urmăriți o ediție specială Întâlniri Capitale, invitată – Gabi Ralea, blogger, home & living blogger și artist DIY. Realizator: Flavia Voinea.