Studiu: Peştii de apă dulce, pricepuţi la matematică!
Articol de bucurestifm, 27 mai 2022, 11:58
Lista animalelor care au rezultate bune la matematică a devenit mai lungă: după primate, albine şi păsări, peştii de apă dulce au arătat la rândul lor capacităţi numerice elaborate, care merg până la abilitatea de a opera calcule aritmetice, potrivit unui studiu, relatează AFP.
Un experiment realizat de Institutul de zoologie de la Universitatea Bonn din Germania, descris în revista Scientific Reports, a dezvăluit că anumiţi peşti deţin, la rândul lor, această înclinaţie către aritmetică: Zebra mbuna (Pseudotropheus zebra, o specie de ciclide endemice din Lacul Malawi) şi pisica ocelată de apă dulce (Potamotrygon motoro, din America de Sud).
Opt indivizi din fiecare specie au fost supuşi mai multor sute de teste, practicate în bazine mari special concepute pentru ca performanţele lor să poată fi observate. Ei au fost antrenaţi să recunoască culoarea albastru ca simbol al adunării şi culoarea galben ca simbol al scăderii, cu un factor de unu.
Peştilor le-au fost prezentate hărţi cu un anumit număr de forme albastre sau galbene, apoi două uşi culisante flancate fiecare cu o hartă având un alt număr de forme – şi doar una dintre ele reprezenta răspunsul corect.
De exemplu, unui peşte îi era arătată o hartă cu trei forme albastre, iar el trebuia să opereze un calcul, pentru că în acest caz era vorba despre o adunare, şi trebuia să înoate apoi spre o uşă asociată cu o hartă cu patru forme albastre. În sens invers, dacă îi era prezentată o hartă cu patru forme galbene, el trebuia să se îndrepte spre uşa asociată cu o hartă ce conţinea o formă mai puţin.
Dacă peştii treceau de uşa corectă, erau recompensaţi: granule pentru Zebrele mbuna, viermişori şi mici creveţi pentru pisica de apă dulce.
Rezultatul: şase exemplare de Zebre mbuna şi patru de pisică de apă dulce au reuşit să asocieze în mod sistematic albastrul cu adunarea (+1) şi galbenul cu scăderea (-1).
Exerciţiul a necesitat ceva mai mult timp pentru Zebrele mbuna decât pentru pisicile de apă dulce, iar pentru ambele specii adunarea a fost mai uşor de reţinut decât scăderea, au precizat autorii studiului.
Acest studiu a dezvăluit noi capacităţi cognitive ale peştilor, au concluzionat autorii cercetării.