Zilele Bucureștiului – evenimentele care vor marca 555 de ani de atestare documentară
Articol de Marga Tudor, 10 septembrie 2014, 18:18
Zilele Bucurestiului se anunta o sarbatoare in care timp de trei zile si trei nopti, Capitala va marca 555 de ani de atestare documentara.
Din 18 pana pe 21 septembrie vor fi organizate concerte, spectacole de teatru, parade ale costumelor de epoca si un spectacol multimedia.
Locurile care vor gazdui evenimentele sunt Piaţa Constituţiei, Piaţa Universităţii, Parcul Cişmigiu şi Centrul Istoric.
Evenimentele incep pe 18 septembrie, cu inaugurarea Hanului Gabroveni, monument istoric consolidat si reabilitat, care va deveni noul centru cultural al Capitalei.
De Zilele Bucureştiului, hanul îşi va deschide porţile pentru vizitatori.
Cel mai mare spectacol va fi organizat chiar de Ziua Bucureştiului, pe 20 septembrie, de la ora 20, în Piaţa Constituţiei, unde „Revoluţia Muzicii Uşoare Româneşti” readuce pe scenă generaţii diferite de artişti.
De la ora 23, Palatul Parlamentului va deveni un ecran gigant, pe care se va proiecta iMapp Bucharest 555, un spectacol multimedia unic în Europa, iar „DJ Open Air Party” va transforma Piaţa Constituţiei într-un club în aer liber.
La iMapp vor fi proiectate cinci show-uri, pe cea mai impresionantă suprafaţă pe care o poate oferi o clădire.
În Parcul Cişmigiu vor avea loc Târgul Bucureştiului şi spectacole în aer liber, susţinute de minorităţile din Romania.
În Piaţa Universităţii, esplanada cu statui va găzdui vineri 19 septembrie, un concert de muzică alternativă cu cele mai cunoscute trupe româneşti şi se va transforma într-un spaţiu expoziţional până pe 21 septembrie.
Şi Centrul Istoric devine timp de trei zile, un ring de dans în aer liber.
La intersecţia străzilor Lipscani şi Eugen Carada, artiştii vor dansa pe ritmuri latino şi vor susţine cursuri pentru cei care vor să înveţe tainele coregrafiei.
La Zilele Bucureştiului participă şi Centrul Cultural „Palatele Brâncoveneşti” din Mogoşoaia, cu evenimente la care sunt invitaţi copii din şcolile bucureştene şi centre de plasament, care vor participa la ateliere de creaţie, susţinute de artişti plastici.
Tot pentru copii va fi organizată o competiţie cu premii pe un minicircuit de Formula 1.
Prima referire la oraşul Bucureşti a fost făcută la data de 20 septembrie 1459, într-un document prin care domnitorul Vlad Ţepeş confirma o donaţie făcută unor mici feudali.