Ziua mondială fără tutun

Ziua mondială fără tutun (World No Tobacco Day) este o iniţiativă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi este marcată în fiecare an pe 31 mai. Scopul este de a sensibiliza populaţia cu privire la riscurile consumului de tutun asupra sănătăţii şi la modul în care fumatul poate fi eradicat. De asemenea, îşi propune să reducă bolile şi decesele cauzate de consumul de tutun şi care pot fi prevenite.

Aproximativ 6 milioane de oameni mor anual din cauza afecţiunilor legate de tutun şi se estimează că acest număr va creşte la peste 8 milioane până în 2030. Dar acest lucru nu este în niciun caz o garanţie. Agenda de dezvoltare durabilă îşi propune să reducă cu o treime decesele cauzate de bolile neinfecţioase, printre care şi bolile legate de tutun. Tutunul este principala cauză a tulburărilor respiratorii, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică, tuberculoza şi alte boli pulmonare.

În această zi de conştientizare asupra fumatului, desfăşurată anul acesta sub sloganul „Tutunul otrăveşte planeta noastră”, OMS atrage atenţia cu privire la impactul asupra mediului al acestui viciu, prin pierderea anuală a 600 de milioane de copaci, 200.000 de hectare de teren, 22.000 de tone de apă şi emisii de 84 de miliarde de tone de CO2.

Aceste emisii reprezintă a cincea parte din totalul emisiilor aviaţiei civile, astfel încât se poate spune că fumatul contribuie la schimbările climatice, notează OMS care subliniază prejudiciile aduse de această industrie ţărilor în dezvoltare, unde se află majoritatea culturilor de tutun.

În aceste economii, „apa şi pământul sunt necesare cu disperare producerii de alimente, însă în locul lor sunt preferate culturile de tutun nocive şi sunt distruse păduri pentru a obţine mai multe terenuri pentru aceste plantaţii”, avertizează OMS.

La acestea se adaugă impactul reziduurilor derivate din tutun: filtrele de ţigară, ce conţin microplastice, sunt a doua principală sursă de poluare plastică a planetei.

„Reziduurile de tutun, unul dintre deşeurile cele mai comune ale planetei, conţin peste 7.000 de substanţe chimice toxice care afectează mediul înconjurător. Aproximativ 4,5 mii de miliarde de filtre contaminează oceanele, râurile, trotuarele, parcurile şi plajele noastre în fiecare an”, a avertizat directorul OMS pentru promovarea sănătăţii, Ruediger Krech.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.