„Soare Fără Pete”, campania de prevenție a cancerului de piele, se desfășoară în București și pe Litoral!
Articol de bucurestifm, 3 iunie 2022, 20:25
Asociația OncoPacienților PHOENIX organizează „Soare Fără Pete”, o campanie de prevenție a cancerului de piele. Acțiunile au loc până în luna septembrie.
Proiectul este deja la a șasea ediție, are cinci componente și foarte multe acțiuni online și offline în București și Constanța. Beneficiarii campaniei sunt publicul larg și persoanele diagnosticate cu cancer.
În cadrul campaniei a avut loc un eveniment online găzduit de platforma de sănătate Pacientul 2.0 și care a marcat Luna Mai – Luna cancerelor de piele.
Medicii invitați au atras atenția asupra riscului reprezentat de expunerea necontrolată la soare și au vorbit despre importanța controalelor pentru stabilirea unui diagnostic la timp și inițierea tratamentului, iar președintele fondator al AOP Phoenix a prezentat cele cinci componente ale campaniei „Soare Fără Pete”.
În ultimii ani, numărul persoanelor diagnosticate cu cancere de piele a crescut îngrijorător.
Mai mult, specialiștii internaționali estimează că numărul cazurilor de cancere de acest tip va crește cu 50% până în 2040.
De aceea, educația și controlul periodic la medicul dermatolog sunt foarte importante.
”Foarte cunoscute sunt cancerele care provin din alunițe. Este vorba despre modificări de dimensiune, de leziuni care cresc în suprafață sau volum, a căror culoare se modifică din cafeniu spre negricios sau pot chiar asocia mai multe culori în interior, care au contur neregulat, o margine difuză, sau o aluniță care depășește 5 mm. Un semnal de alarmă îl reprezintă o leziune nouă, cu debut recent, la o persoană adultă. Orice aluniță care apare după vârsta de 30 de ani este din start suspectă și ar trebui verificată. În afară de evoluție mai vorbim de aspectul ciudat, discordant, al unei leziuni. Toate aceste aspecte trebuie să alerteze și să ducă pacientul din timp la medicul dermatolog”, a spus dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog.
Foarte importante sunt controalele screening pentru că depistarea precoce a unei leziuni cu potențial de evoluție spre cancer are șanse mari de vindecare și supraviețuire.
”Pacientul trebuie stadializat și, dacă nu sunt prezente metastaze la distanță, iar leziunile melanice depășesc 0,8 mm, este indicație de ganglion santinelă. Din fericire, în cadrul Institutului Oncologic București există posibilitatea de evaluare a ganglionului santinelă, astfel încât să știm exact în ce stadiu este pacientul. Dacă evaluarea nu arată invazie, pacientul este încadrat în stadiul II și – cel puțin până în prezent – nu avem tratament adjuvant în acest stadiu, pacientul intrând în protocolul de urmărire. Dacă ganglionul santinelă prezintă celule neoplazice, dacă este invadat, pacientul este încadrat în stadiul III, și pentru acesta avem la dispoziție tratamente adjuvante, rambursate, avem imunoterapie, avem terapie țintită pentru melanoamele care prezintă mutație”, a precizat dr. Daniela Zob, șef secție Oncologie medicală, I.O.B.
Următorul eveniment online din cadrul campaniei „Soare Fără Pete”, dedicat prevenției cancerului de piele va avea loc în septembrie, când va fi marcată și Ziua Limfomului (din 15 septembrie).
Campania „Soare Fără Pete” include și acțiuni offline, respectiv: de educare prin distribuire materiale informative, de sprijin material prin oferire de pachete cu creme de piele, dar și de screening prin controale dermatoscopice gratuite.
Două sesiuni din aceste controale au avut deja loc, pe 4 și 25 mai, în București, la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară.
Urmează să aibă loc alte șase sesiuni similare de dermatoscopii gratuite la Mamaia, în perioada 8-15 iunie.
Pe toată durata desfășurării campaniei, pe Litoral si în Bucuresti vor fi distribuite aproximativ 20.000 de materiale informative despre autoexaminarea pielii prin regula ABCDE, iar la București, la Institutul Oncologic, această acțiune are caracter permanent.