UPDATE: Război în Ucraina – Zelenski susține că milioane de oameni ar putea muri de foame din cauza blocadei ruse!

Update 15:40: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, susține că cetățenii străini condamnați la moarte în Donețk, doi britanici și un marocan, „au comis crime” pe teritoriul ocupat de cele două state fictive inventate de Rusia, relatează Reuters.

…………………………………………………………………………………………………

Update 14:45: Armata ucraineană a distrus baza grupului de mercenari Wagner din Lugansk, a anunțat vineri guvernatorul regiunii, Serghei Haidai.

…………………………………………………………………………………………

Update 13:45: Rușii și-au „blindat” tancurile cu pietre, pentru a le proteja de atacurile ucrainenilor.

………………………………………………………………………………………………

Update 12:50: Trupele ruse au avansat spre oraşul Bahmut,. De asemenea, se duc lupte intense în regiunea Donbas, potrivit armatei ucrainene, informează vineri dpa.

……………………………………………………………………………………….

Update 11:50: Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cerut vineri respectarea normelor de drept internațional în ce privește prizonierii de război.

………………………………………………………………………………………….

Update 11:00: Embargoul UE asupra importurilor de gaz rusesc ar distruge economia Europei, care deja se luptă cu inflația din cauza creșterii prețurilor la energie, a declarat vineri premierul Ungariei Viktor Orban, notează Reuters.

…………………………………………………………………………………………..

Update 10:00: Peste 79.000 de persoane au intrat joi în România, dintre care peste 8.300 sunt cetăţeni ucraineni, în scădere cu 2% faţă de ziua precedentă, transmite Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Potrivit unui comunicat al IGPF, joi, prin punctele de frontieră au intrat în România 79.183 de persoane, dintre care 8.334 de cetăţeni ucraineni.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în ţara noastră 4.429 cetăţeni ucraineni, iar pe la cea cu Republica Moldova 1.183.

…………………………………………………………………………………………

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că milioane de oameni ar putea muri de foame din cauza blocadei ruse asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

De partea cealaltă, Moscova susține că Ucraina trebuie să-și schimbe retorica pentru a rezolva problema exportului de cereale.

Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat joi cu Emmanuel Macron despre ajutorul militar al Franţei pentru Ucraina, inclusiv „armament greu”, a precizat şeful statului francez, precum şi despre candidatura Kievului la intrarea în Uniunea Europeană, transmite AFP.

Într-un mesaj pe Twitter, Volodimir Zelenski a făcut cunoscut că l-a informat pe Emmanuel Macron despre „situaţia de pe front” în faţa forţele ruse.

„Am discutat despre alte ajutoare militare pentru Ucraina”, a adăugat el, înainte de a încheia: „O atenţie deosebită a fost acordată modalităţilor de aderare a Ucrainei la UE”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a comparat politica sa cu cea a țarului Petru cel Mare atunci când acesta a luptat contra Suediei, în Marele Război al Nordului, invadând o parte a acesteia, precum şi ceea ce sunt astăzi Finlanda, o parte din Estonia şi Letonia, transmite AFP.

„Tocmai am vizitat o expoziție dedicată celei de-a 350-a aniversări a lui Petru cel Mare. Este uimitor, dar aproape nimic nu s-a schimbat. (…) Petru cel Mare a purtat Războiul Nordului vreme de 21 ani. Există impresia că, luptând cu Suedia, a cucerit ceva. Nu a cucerit nimic, a recuperat. Nu cucerea nimic, recupera.

Atunci când a întemeiat noua capitală, nicio ţară din Europa nu recunoştea acest teritoriu ca aparţinând Rusiei. Toată lumea îl considera ca făcând parte din Suedia. Din timpuri imemoriale, acolo trăiau slavi alături de popoare fino-ugrice. (…) El recupera şi întărea ţara. Din câte se pare, ne revine şi nouă să luăm înapoi şi să întărim”, a afirmat Vladimir Putin, într-o întâlnire cu tineri antreprenori la Moscova.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.