„Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot” – o carte ca o aventură!

Dacă vă plac istoriile insolite, pline de ciudățenii în care scriitorul pare mai mult că iscodește decât că povestește, atunci cartea Doinei Ruști, „Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot” este lectura potrivită pentru dumneavoastră.

Volumul cuprinde 47 de povestiri necosmetizate, care ar putea părea ciudate pentru omul secolului 21 dar care încearcă să ne arate tot atâtea fețe are iubirii, apărute de cele mai multe ori în împrejurări bizare și neașteptate. Și nu este peste tot vorba doar de un „el” și o „ea” care visează să trăiască fericiți până la adânci bătrânețe.

Bucureștiul din vremea domniilor fanariote seamănă mai mult cu un oraș oriental, cu locuitori bogați și săraci, care își duc viața în mahalalele pline de muzici melancolice cântate la viori și fluiere ce seamănă mai degrabă cu niște flaute, arome dulci și iuți de mirodenii, superstiții, vrăji făcute în taină, doruri și planuri de răzbunare și, mai ales multe vise. Toate par a fi ascunse după fumuri de ciubuce și aburi de cafea, după perdelele grele ale veacurilor și uitării.

Doina Ruști, după îndelungi cercetări în arhive, cronici și memorii din acele vremuri a readus la lumină întâmplări și oameni care și-au dus traiul în orașul lui Bucur măcar pentru o perioadă de timp. Însă cartea nu pornește de la o întâmplare, ci de la un portret pictat în împrejurări ciudate, după moartea celui pe care îl înfățișează.

Pe lângă Văcărești, mai aflăm despre moștenirea ciudată a unei anume Terica care, în loc sa primească de la mătușa ei moștenire niște bijuterii, primește un sclav, un bărbat urât cu o uitătură ciudată pe care nici la târg nu vrea să îl cumpere cineva. Norocul ei este fuga acestuia, pe care unii au spus apoi că l-au văzut la circ.

Alte povești ne vorbesc de iubiri fulgerătoare precum cea a stolnicului Andrei pentru o  roabă adolescentă, care fuma ciubuc slobozind un fir subțire de fum și pentru care va face cerere de eliberare la domnie, dar și nebunia neamțului Voicu care, ajuns în târg de Sfântul Ilie, o răpește pe Dica, nevasta negustorului de pasări, lovit tot de o dragoste fulgerătoare. O va duce tocmai la Urlați.

Există și iubiri din altă lume ca cea a lui Radu, flăcău din Gheboaia care, după o legătura de câteva luni cu o fată din vecini, ajunge la concluzia că a fost îndrăgostit de o fantomă.

Mai aflăm din povestirile Doinei Ruști despre Zoe Greceanu Cantacuzino, în fața dorinței căreia nici împăratul de la Viena nu a rezistat, despre legături clandestine, dragostea în vremea ciumei, despre femei și bărbați cu un farmec deosebit, despre obiecte ce poartă noroc sau blesteme, despre jurăminte întărite prin blestem.

Toate au un sâmbure de adevăr, iar multe s-au petrecut poate în locuri pe lângă care astăzi trecem nepăsători.

În carte veți găsi multe „Ciudățenii amoroase” și nu numai din Bucureștiul fanariot, multe povești de dragoste care nu seamănă una alta și pe care vă las să le descoperiți singuri atunci când veți citi cartea, pe care nu o veți mai mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.