Scandal pe Litoral din cauza noilor geamanduri donate de Fundația pentru SMURD!

Foto: radioconstanta.ro

Geamanduri în formă de cruce, care au un mesaj pentru a-i atenţiona pe turişti de pericolul de înec şi anunţă câţi oameni au murit în mare anul trecut, au fost donate de Fundaţia pentru SMURD salvamarilor de pe litoralul românesc.

Cei mai mulţi dintre ei refuză să le monteze, pentru că le consideră neconforme şi chiar periculoase.

O astfel de geamandură a fost montată la Eforie, într-o zonă cu risc de înec, dar reprezentanţii serviciului de salvamar din staţiune susţin că turiştii nu au ţinut cont de acel mesaj. Mai mult, în timpul unei furtuni, partea de sus a geamandurii, în formă de cruce, a fost ruptă de valuri.

Fiecare dintre serviciile de salvamar de pe litoral a primit câte o astfel de geamandură.

Autoritățile spun că acestea au rolul de a speria turiștii și de a-i face să nu se mai aventureze în larg. Salvamarii spun, însă, că geamandurile sunt periculoase.

Asta nu e o modalitate de a face pe cineva să înțeleagă că apa mării este periculoasă. Doar să respecți apa și ce spune salvamarul și mergi liniștit după un concediu frumos, nu să vezi cruci la 5 metri de cearșaful tău cum se bălăngăne în apă”, spune Gabriel Bălan, președintele Asociației Salvamarilor, potrivit Digi24.

Sunt niște chestii tăioase, ascuțite, care sunt prinse în nituri. Dacă e val și te duce valul în aia, te poți tăia, te poți lovi!”, adaugă el.

La Constanța și Mamaia așa ceva nu o să montăm! Eu să crucific litoralul românesc n-am să fac”, a mai spus Bălan.

Reacția SMURD:

Raed Arafat apără geamandurile cu cruce, în număr de cinci apărute pe litoral, și le răspunde criticilor că acestea au un impact mai mic asupra oamenilor decât vederea unui înecat scos din valuri.

Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care să sporească acțiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Un proiect gândit acum doi ani de specialiști, și finanțat din fonduri non-guvernamentale, care are ca scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani. Că să fie vizibil și să atragă atenția, nu putea fi o mică minge plutitoare, fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roșie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanță, iar când te apropii de ea și mai mult, poți citi și textul de avertizare, atrăgându-ți atenția că deja ești foarte aproape de pericol”, a scris Arafat pe Facebook.

Șeful DSU precizează că au fost distribuite 5 geamanduri cu cruce: 2 la Mamaia, una la Eforie Nord/Eforie Sud, una la Vama Veche și una la Saturn.

Cu siguranță a vedea o geamandură roșie cu o cruce de la distanță are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău, și a copiiilor tăi, cum se scoate un înecat de către Salvamar și pompieri și ulterior încercarea de a-l readuce în viață în public de către echipajele SMURD și ale Ambulanței. Este mult mai traumatizant pentru un adult, și mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare și o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandura la distanță care îi avertizează pe aventurierii, pentru ultima dată, inainte de a se transforma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat”, scrie Arafat.

El susține că aceia care critică inițiativa nu fac decât să descurajeze „inițiativele menite să vină în serviciul populației”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.