UPDATE: Război în Ucraina – Două mari terminale pentru stocare de cereale, lovite de bombardamente ruse în portul Mikolaiv

UPDATE: Peste 150 de situri culturale au fost parţial sau total distruse în aproape patru luni de război în Ucraina, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Ştiinţă, Educaţie şi Cultură (UNESCO), relatează AFP.

„Conform verificărilor efectuate de experţii săi, 152 de situri culturale au fost distruse parţial sau total din cauza luptelor, între care 70 de clădiri religioase, 30 de clădiri istorice, 18 centre culturale, 15 monumente, 12 muzee şi 7 biblioteci”, a precizat Unesco într-un comunicat.

Trei regiuni au concentrat trei sferturi din pagube după 24 februarie, data începerii invaziei ruse: Doneţk (45 de situri afectate), Harkov (40) şi Kiev (26), a precizat organizaţia ONU.

„Aceste atacuri repetate asupra siturilor culturale ucrainene trebuie să înceteze”, a declarat Audrey Azoulay, directoarea generală a UNESCO. „Patrimonul cultural, sub toate formele sale, nu ar trebui în niciun fel vizat”, a mai spus ea.

La mijlocul lunii aprilie, Lazare Eloundou Assomo, directorul Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO, raportase deja aproximativ o sută de situri avariate sau distruse, inclusiv „monumente istorice, unele (datând) din secolele al XI-lea, al XII-lea şi altele din epoca sovietică”.

„Au fost avariate, de asemenea, biserici, catedrale, cu obiecte liturgice unice, teatre, precum cel din Mariupol, biblioteci şi alte clădiri de arhive, monumente construite spre gloria istoriei Ucrainei”, a spus el, calificând aceste distrugeri drept „dramatice”.

Semnatarii Convenţiei de la Haga din 1954, Ucraina şi Rusia au obligaţia de a proteja patrimoniul cultural în caz de conflict armat, a reamintit Audrey Azoulay.

Cele şapte situri ucrainene din Patrimoniul Mondial UNESCO nu au fost avariate până în prezent, a precizat organizaţia ONU.


Două mari terminale pentru stocare de cereale au fost lovite miercuri de bombardamente ruse în oraşul portuar Mikolaiv (Nikolaev), în Ucraina, au anunţat operatorii lor, casele de comerţ Bunge şi Viterra, informează joi dpa.

Terminalul portuar Evri, proprietate a Viterra şi dedicată uleiurilor vegetale, „a fost avariat de un atac cu rachete”, care de asemenea a rănit uşor o persoană, a anunţat un purtător de cuvânt al grupului, precizând că două silozuri au fost cuprinse de flăcări şi un al treilea a fost avariat.

Acest terminal, achiziţionat în 2020 de Glencore, casa-mamă a Viterra, are o capacitate de stocare de 160.000 de tone.

În ceea ce priveşte Bunge, instalaţiile sale „au fost lovite în timpul celor mai recente atacuri ruse în regiune”, a declarat o purtătoare de cuvânt, precizând că loviturile asupra terminalului nu s-au soldat cu răniţi şi că anvergura exactă a pagubelor nu este deocamdată cunoscută.

Terminalul, care era închis din prima zi a invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, conţine un sit stocare, de încărcare a navelor şi o unitate pentru producţia de ulei vegetal.

Porturile Mikolaiv şi Odesa sunt blocate de la începutul conflictului, ceea ce paralizează transportul maritim de materii prime agricole, până acum principala cale de export pentru Ucraina.

Discuţii, fără rezultate concrete până la această oră, au avut loc între Rusia şi Turcia cu privire la deschiderea de coridoare maritime care să le permită navelor comerciale să circule din Ucraina pe Marea Neagră, o zonă devenită impracticabilă prin prezenţa minelor.

Potrivit Ankarei, o navă comercială turcă a părăsit miercuri portul ucrainean Mariupol (sud-est), aflat deja sub control rus, în Marea Azov.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.