Blocul „Sora” nu va mai fi salvat de către Primăria Capitalei!

După trei ani de tergiversări, Primăria Capitalei vrea să renunțe la exproprierea, consolidarea, reabilitarea și punerea în funcțiune a fostului Hotel „Dunărea”, cunoscut și ca Blocul „Sora”, de la Gara de Nord.

Imobilul era un reper pentru mulți bucureșteni datorită foarte apreciatului magazin de confecții de la parter. Magazinul a funcționat cu continuitate din perioada interbelică până după 1989.

Imobilul, construit între 1935 și 1940, lovit de seismele din 1940 și 1977, părăsit la ora actuală, se află într-o accentuată stare de degradare.

Pe 30 mai 2019, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) adopta HCGMB nr 280, pentru exproprierea fostului Hotel „Dunărea”, situat pe Calea Griviței, chiar în proximitatea Gării de Nord.

Fostul hotel, acum părăsit și aflat într-o puternică stare de degradare, urma să fie consolidat, restaurat și transformat într-un centru cultural municipal.

Pe 20 ianuarie anul acesta, Primăria Sectorului 1 anunța că: „În ședința de astăzi, Consiliul Local Sector 1 a aprobat, cu majoritate de voturi, un proiect de hotărâre prin care se solicită acordul Consiliului General al Municipiului București pentru împuternicirea expresă a Consiliului Local al Sectorului 1 de a hotărî cu privire la asocierea dintre Sectorul 1 și Municipiul București în vederea finanțării în comun a cheltuielilor aferente finalizării procedurilor de expropriere a imobilului aflat în proprietate privată, situat pe Calea Griviței nr.138 C (fostul Hotel Dunărea) și a cheltuielilor pentru realizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și reconversie funcțională a acestuia”.

Ei bine, pe ordinea de zi a ședinței CGMB din data de 29 iunie se află un „Proiect de hotărâre pentru abrogarea HCGMB nr 280/30.05.2019 privind declanșarea procedurii de expropriere în vederea efectuării lucrărilor de modernizare și reconversie funcțională de interes public pentru imobilul situat la adresa Calea Griviței 138 C, sector 1, București, identificat cu numărul cadastral 227247, în vederea edificării unor spații expoziționale și a unui centru rezidențial, cultural și de divertisment destinat artiștilor în proiectul de utilitate publică Spațiul Cultural Municipal”.

În raportul de specialitate elaborat de către Direcțiile de Investiții, de Patrimoniu și de Cultură, Învățământ, Turism se motivează decizia de abrogare a HCGMB 280/30.05.2019 prin faptul că nu au fost plătite despăgubirile pentru expropriere.

„Potrivit prevederilor Legii 225/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, procedura de expropriere nu poate fi continuată în situația în care sumele datorate cu titlu de despăgubire nu sunt consemnate în conturile de afectațiune specială deschise pe numele expropriatorului, la dispoziția proprietarilor. Suma datorată cu titlu de despăgubire pentru exproprierea imobilului referit nu a putut fi consemnată, până în acest moment, în contul de afectațiune specială deschis pe numele expropriatorului la dispoziția proprietarilor imobilului din cauza dificultăților de ordin financiar întâmpinate pe parcursul exercițiilor bugetare aferente anilor 2019, 2020 și 2021″, se spune în Referatul de specialitate. Așadar, fostul Hotel „Dunărea” nu a fost expropriat din lipsă de bani.

Conform activistului civic Cristian Bulfon, „blocul, care în perioada interbelică, a găzduit Hotelul ”Dinu”, avea la parter un magazin celebru ce a rezistat până după 1989. Magazinul se numea „Sora”, dar puțini știu că numele este de fapt un acronim. Conform ”Anuarului Kompass” din anul 1943, Viena, S.O.R.A. însemna „Societatea Română de Aprovizionare” și funcționa la această adresă, Calea Griviței, nr. 140-142, cu începere din 1937. A mai existat un magazin sub aceiași firmă și care era pe Calea Victoriei, nr. 11, dar nu știu până când a existat.

Magazinul ”Sora”, extrem de apreciat și căutat pentru diversitatea de confecții și produse textile, și-a păstrat numele până la închiderea sa în anii de după ’89.

Hotelul a fost rebotezat de comuniști după naționalizare, cu numele de „Dunărea”, iar după 1989 a făcut obiectul unor „inginerii financiare”, ajungând astăzi o ruină. După mai multe vânzări succesive, a fost propus spre răscumpărare de către Primăria Municipiului București, prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr 280/30.05.2019.
Proiectul Municipalității urmărea ca, după consolidare – clădirea a fost avariată la cutremurul din 1940, când se pare că și-a pierdut ultimul etaj retras, cât și la cel din 1977 care l-a șubrezit semnificativ, să fie transformat în centru cultural și expozițional”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.