Platforma TikTok a fost dată în judecată!
Articol de Marga Tudor, 6 iulie 2022, 17:04
Părinţii a două fetiţe din SUA, care au murit după ce au făcut o provocare virală de pe TikTok, au dat în judecată platforma chinezească.
Ei acuză că „algoritmii periculoşi” sunt vinovaţi de decesul micuţelor de opt şi nouă ani, relatează The Guardian.
Provocarea numită „blackout”, a fost virală pe TikTok în 2021 şi încuraja utilizatorii să se sufoce până când leșinau
„TikTok trebuie să fie trasă la răspundere pentru că a promovat conținut dăunător către aceste două fete. TikTok a investit miliarde de dolari pentru a proiecta în mod intenționat produse care promovează conținut periculos, despre care știe că este dăunător și poate duce la moartea utilizatorilor săi”, a spus Matthew P Bergman, avocat fondator al Social Media Victims Law Center.
Una dintre victime, în vârstă de opt ani, din Temple, Texas, a murit pe 15 iulie 2021 în ceea ce poliția a stabilit că a fost „un rezultat direct al încercării de a participa la provocarea Blackout de pe TikTok”, potrivit plângerii depuse de părinţii fetiţei.
Cealaltă victimă menționată în proces, în vârstă de nouă ani, din Milwaukee, Wisconsin, a primit un telefon când avea șapte ani și a folosit TikTok de mai multe ori pe zi, potrivit plângerii.
Ea „a devenit treptat obsedată” de postarea de videoclipuri de dans pe TikTok și a devenit „dependentă” de aplicație.
Reţeaua de socializare TikTok a mai fost criticată în trecut pentru că a permis răspândirea unor provocări periculoase.
Medicii au raportat că provocarea „lada de lapte” din 2021, care încuraja utilizatorii să stivuiască și să se cațere pe lăzi de lapte, a dus la umeri dislocați, rupturi de ligamente sau muşchi și chiar leziuni ale coloanei.
În 2020, doi minori au fost acuzați de agresiune după ce au participat la provocarea „spărgatorul de cranii”, care a provocat convulsii unei victime.
Procesul enumeră o serie de plângeri împotriva TikTok, printre care faptul că algoritmul său promovează conținut dăunător, că permite accesul utilizatorilor minori în aplicație și că nu avertizează utilizatorii sau tutorii legali ai acestora cu privire la natura dependentă a aplicației.