Spectacolele IONA și JUNGLA TéVé se joacă la Amfiteatru TNB, în această săptămână
Articol de andreiabarsanbfm, 13 iulie 2022, 13:08
Chiar dacă stagiunea s-a încheiat pentru majoritatea teatrelor din capitală, aveți ocazia să vă bucurați de câteva reprezentații la sala în aer liber a TNB, în cadrul programului ”Amfiteatrul TNB. Nopți de vară în București”.
Un loc aflat pe acoperișul Teatrul Național, la 24 metri deasupra Pieței Universității, Amfiteatrul în aer liber este o scenă unică în România. Pe tot parcursul verii, până în septembrie, spectatorii sunt așteptați, aoci, cu o ofertă culturală diversă: teatru, muzică, filme.
În serile următoare, Teatrul Dramaturgilor Români, prezintă, la Amfiteatru, două spectacole: IONA și JUNGLA TéVé.
IONA, un „spectacol – concert” creat pe baza cunoscutul text al lui Marin Sorescu, în coordonarea scenică a lui Victor Ioan Frunză se va juca pe 14 iulie, de la ora 21:30.
IONA este un spectacol care pune accent pe bogăția interioară a personajului, textul fiind servit și potențat prin muzica special compusă de Lucian Maxim, interpretată live, de Adrian Nour și Lucian Maxim. Cei doi muzicieni devin și personaje ale poveștii, însoțindu-l pe actorul, mai exact, dans-actorul Lari Giorgescu. Gestul și limbajul corporal capătă o importanță cu totul specială în acest cadru.
Elementele de decor și recuzită, aduse de scenograful Vladimir Turturica, precum și costumele create de Corina Boboc, au o valoare simbolică și sunt reduse la strictul necesar tocmai pentru a putea oferi spectatorului o deschidere mai mare către imaginar, profunzime și sens.
Întreaga echipă s-a pus în slujba textului cu gândul de a-i respecta dimensiunea suprarealistă, de a o aduce la o expresie teatrală cât mai simplă și mai accesibilă publicului, se spune în prezentatea spectacolului, pe site-ul TDR.
În seara de 15 iulie, tot de la ora 21:30, este programat spectacolul JUNGLA TéVé, creat de Gigi Căciuleanu, cu Lari Giorgescu și Alina Petrică, pe muzică originală de Adrian Nour și în scenografia Corinei Boboc.
Scenariul îi aparține tot lui Gigi Căciuleanu, iar asistent de regie a fost Lelia Marcu Vladu.
”Trăim într-o permanentă și nemiloasă junglă în mișcare. Jungla domestică. Jungla urbană. Jungla socială. Jungla politică etc. Pe cât de iute se dezvoltă „inteligența artificială” creând propria sa junglă cu drumuri de nepătruns, pe atât „prostia naturală” rămâne fermă pe ale sale poziții închizătoare de drumuri și dărâmătoare de poduri.
Dar nu numai în afară ci și în noi înșine o adevărată junglă locuiește și mișună fără astâmpăr. În corp, în minte, în inimă… Soarta noastră pare a fi o încercare mai mult sau mai puțin reușită de a (supra-)viețui într-o junglă a nebuniilor interioare sau exterioare, a sa proprie sau a altora… O junglă a spațiilor închise sau a deșerturilor sălbatice…”, spune Gigi Căciuleanu.