Sectorul 1 fără bugetare participativă, anul acesta?
Articol de Mircea Apostolescu, 22 iulie 2022, 10:51
Deși am trecut de jumătatea anului, Primăria Sectorului 1 nu a făcut, încă, niciun pas în direcția implementării procesului de bugetare participativă.
Asta în ciuda faptului că bugetarea participativă a existat, în Sectorul 1, în 2019 și 2020, iar consilierii locali PSD din Banu Manta au depus, încă din februarie, un proiect în acest sens, a declarat pentru București FM consilierul local Daniela Popa.
„Deși acest proces de bugetare participativă a început din 2019, în 2020, noi am avut prima platformă online pentru depunerea proiectelor. Am depus, din nou acest proiect, noi, consilierii PSD, pe data de 2 februarie, cu regulamentul, cu calendarul de desfășurare a acestei proceduri, însă nu s-a întâmplat nimic, până acum”, a declarat Daniela Popa pentru București FM.
Consilierii locali au propus aplicarea a 5 milioane de lei pentru bugetare participativă…
Potrivit proiectului consilierilor locali, suma alocată pentru bugetare participativă, în acest an, ar fi urmat să fie de 5 milioane de lei, iar valoarea maximă a unui proiect ar fi putut fi de 500 de mii de lei, cu tot cu TVA. Tot potrivit proiectului, ar fi putut propune și vota proiecte de bugetare participativă cetățenii care au domiciliul sau reședința pe raza Sectorului 1 și au împlinit 16 ani.
„Prin intermediul acestui proces de bugetare participativă, noi ne-am propus să implicăm membrii comunității în procesul decizional cu privire la destinația sumei de 5 milioane de lei, pentru anul 2022. Adică fiecare comunitate locală depune un proiect pentru zona dumnealor – o pistă de biciclete, o parcare, un loc amenajat, un spațiu de joacă. Pentru fiecare proiect, s-a alocat suma de 500 de mii de lei, cu TVA inclusiv. Cetățenii care au domiciliul sau adresa de reședință pe raza Sectorului 1 și au împlinit vârsta de 16 ani pot propune și vota proiecte relevante pentru comunitate”, a explicat consilierul local Daniela Popa.
Domenii de bugetare participativă
Domeniile în care ar fi urmat să poată fi implementate proiecte de bugetare participativă merg de la infrastructura stradală, până la spații verzi, locuri de joacă mobilitate, educație smart-city sau digitalizare.
„Ca domenii de aplicare, infrastructură stradală, alei, trotuare scuaruri, zone pietonale, amenajare spații verzi și locuri de joacă, mobilitate, transport alternativ, accesibilitatea și siguranța circulației pe străzile din administrarea noastră, educație, solidaritate și coeziune socială, sănătate, cultură, sport, protecția mediului sau protecția animalelor, smart-city și digitalizare”, conform Danielei Popa.
Între 1 iulie și 31 august ar fi trebuit depuse proiectele, dar platforma online nu există!
Conform calendarului proiectului, până pe 30 iunie ar fi trebuit să fie lansată și promovată platforma online pentru depunerea proiectelor de bugetare participativă, iar între 1 iulie și 31 august ar fi trebuit să fie depuse proiectele. Suntem în 22 iulie și platforma online nu există, iar pe site-ul Primăriei Sectorului 1 nu apare nicio informație cu privire la bugetarea participativă.
„Conform calendarului, până pe 30 iunie, trebuia lansată și promovată această platformă de bugetare participativă, iar, între 1 iulie și 31 august, este perioada de depunere a proiectelor”, a mai declarat consilierul local Daniela Popa.