Sectorul 1 fără apă caldă, de săptămâna viitoare?
Articol de Mircea Apostolescu, 26 iulie 2022, 12:20 / actualizat: 26 iulie 2022, 13:50
Conform unui comunicat de presă al Membrilor Adunării Generale a Acționarilor și ai Consiliului de Administrație (CA) al CET Grivița, „Începând cu data de 1 august 2022, din vina exclusivă a Primarului Sectorului 1 Clotilde-Marie-Brigitte Armand, S. C. CET GRIVIȚA SRL nu mai poate livra agent termic către populație, lăsând fără apă caldă, iar începând cu sezonul rece 2022-2023 și fără căldură”.
Cei 90 de salariați ai societății urmează să intre în șomaj tehnic, conform aceluiași comunicat.
Această situație ar fi cauzată de faptul că edilul din Banu Manta nu a supus aprobării Consiliului Local al Sectorului 1 bugetul de venituri și cheltuieli pe anul acesta al CET Grivița, deși conducerea societății i-a înaintat acest buget încă din data de 2 februarie 2022 și a solicitat, în nenumărate rânduri, dezbaterea și adoptarea sa de către Consiliul Local, după cum a declarat pentru București FM Sorin Ionuț Mitrescu, Președinte al Consiliului de Administrație al societății.
De asemenea, CET Grivița a mai solicitat și o majorare a capitalului social, majorare necesară pentru a dispune de capital de lucru, în condițiile majorării prețului la gaze naturale, dar și pentru finalizarea investițiilor pentru modernizarea capacităților de producție, explică Mitrescu.
Singura soluție pentru ieșirea din această criză ar fi introducerea de către edilul Armand pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Consiliului Local din Banu Manta a celor două proiecte de hotărâri, privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul acesta și majorarea capitalului social al CET GRIVIȚA SRL, explică șeful CA-ului.
„CET GRIVITA SRL este producător de energie termică și electrică în cogenerare de înaltă eficiență și asigură furnizarea de energie termică (utilitate publică) pentru aprox. 15.000 apartamente în București. Societatea este aflată sub autoritatea tutelară a Consiliului Local al Sectorului 1 al Municipiului București care deține 99,99% din capitalul social.
Societatea se confrunta cu două probleme majore care se interconectează si potențează între ele.
Prima problemă este impactul creșterii prețului la gaze în condițiile în care societatea vinde energia termică la un preț reglementat de ANRE.
A doua problemă o reprezintă blocajul administrativ cu care ne confruntăm în relația cu Primăria Sectorului 1, respectiv atât majorarea de capital social pentru capital de lucru și investiții, cât și Bugetul de Venituri și Cheltuieli al societății pe anul 2022 nu au fost, până la data de azi, supuse de către aparatul primarului spre aprobare Consiliulul Local al Sectorului 1.
Dispozițiile Codului Administrativ si Ordonanța Guvernului nr. 26/2013 obligă primarul și aparatul acestuia să înscrie pe ordinea de zi a ședințelor Consiliul Local al Sectorului 1 aprobarea Bugetului și a Majorării de Capital Social pentru capital de lucru și investiții.
Solicitările repetate ale conducerii executive a SC CET GRIVIȚA SRL înaintate Primarului Sectorului 1 Clotilde-Marie-Brigitte Armand, înregistrate cu nr. 6701/07.02.2022,nr. 24508/10.05.2022, nr. 28349/27.05.2022, nr. 35166/01.07.2022 și nr. 39085/21.07.2022 de a debloca administrativ situația au rămas fără nicio reacție din partea Primarului Sectorului 1.
De asemenea, membri Adunării Generale a Asociațiilor au sesizat Instituția Prefectului Municipiului București cu privire la aceasta situatie.
Neîndeplinirea atribuțiilor prevăzute de lege de către Primarul Sectorului 1 Clotilde-Marie-Brigitte Armand va conduce la un blocaj al societatii cu efect direct asupra celor 90 de salariați și asupra celor 15.000 de apartamente alimentate cu energie termica produsă de CET GRIVIȚA SRL”, a declarat pentru București FM, Sorin Ionuț Mitrescu, președintele CA al SC CET Grivița SRL.
Problemele de la CET Grivița survin în contextul în care ELCEN anunță că funcționează cu doar două CET-uri – București Sud și Progresu, dintre cele patru, iar, în luna august, Compania Municipală Termoenergetica are programate revizii ale rețelei de termoficare.
În aceste condiții, oprirea CET Grivița poate lăsa fără apă caldă 15 mii de apartamente, conform lui Mitrescu.