UPDATE: Război în Ucraina! Zelenski – Ofensivă în sudul ţării, la Herson

Update 16:00: Armata Ucrainei a negat că ar fi atacat o închisoarea din teritoriul separatist al Donețkului, în care Ministerul rus al Apărării spune că au fost uciși vineri 40 de prizonieri de război ucraineni.

…………………………………………………………………………………………………

Update 15:00: Ucraina este gata să înceapă exporturile de grâu prin porturile de la Marea Neagră, conform acordului încheiat cu Rusia la Istanbul, dar încă nu a fost stabilită data la care pot pleca, a declarat vineri ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, citat de Reuters.

………………………………………………………………………………………………….

Update 14:00: Propagandiştii ruşi au postat pe reţelele de social media o înregistrare video cu uciderea prin tortură a unui soldat ucrainean luat prizonier de trupele ruse.

Un reprezentant al administraţiei prezidenţiale de la Kiev a promis găsirea torţionarului respectiv şi aducerea lui în faţa justiţiei, relatează vineri agenţia de presă Unian.

…………………………………………………………………………………………….

Update 13:00: Oleksandr Sienkevici, primarul din Nikolaev, a scris pe Telegram că unul din cartierele orașului a fost lovit de obuze.

………………………………………………………………………………………….

Update 12:00: Ministerul britanic al Apărării a scris că Rusia a trimis mercenari pe linia frontului din Ucraina, un semn clar că duce lipsă de infanteriști din armata regulată, potrivit Reuters

…………………………………………………………………………………………….

Update 11:00: Rusia a lansat în cursul nopții bombardamente asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime al țării. O școală și un bloc de locuințe au fost parțial distruse și mai multe clădiri au fost avariate, potrivit serviciilor de urgență ucrainene, citate de The Guardian.

………………………………………………………………………………………..

Update 10:30: O navă hidrografică ucraineană a sărit în aer joi la Gurile Dunării, a anunţat vineri dimineaţă Comandamentul Operaţional Sud al forţelor de apărare ucrainene, citat de agenţia de presă Unian.

„Ca urmare a unei explozii la impactul cu un dispozitiv exploziv necunoscut în zona gurilor (canalului) Bâstroe de la Dunăre, o navă maritimă hidrografică ucraineană de mici dimensiuni s-a ales cu o gaură la provă, sub linia de plutire”, se arată într-un comunicat al Comandamentului Sud.

……………………………………………………………………………………………………

Forţele ucrainene au folosit noua artilerie cu rază lungă de acţiune pentru a ţinti podurile de peste râul Nipru, iar Ministerul Apărării a declarat că două atacuri recente asupra podului Antonivskiy din Herson au lăsat trupele ruseşti „practic izolate”.

Herson a fost primul oraş din Ucraina care a fost cucerit de forţele ruseşti după invazia lor din februarie. Ministerul Apărării a declarat că pierderea acestuia ar „submina grav încercările Rusiei de a prezenta ocupaţia ca fiind un succes”.

În portul sudic Odesa, care a rămas sub control ucrainean pe tot parcursul conflictului, oficialii au declarat că lucrează pentru a relua exporturile de cereale după ce săptămâna trecută s-a ajuns la un acord cu Rusia.
În cadrul acordului, Rusia a fost de acord să nu vizeze porturile în timp ce cerealele sunt în tranzit, în timp ce Ucraina s-a angajat să ghideze navele de marfă prin apele care au fost minate.
La mai puţin de 24 de ore de la semnarea înţelegerii, acordul a fost încălcat. Două rachete ruseşti au vizat portul din Odesa.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.