15 August, Adormirea Maicii Domnului, cea mai importantă zi de vară din calendarul religios!
Articol de Marga Tudor, 15 august 2022, 10:18
Adormirea Maicii Domnului este cea mai importantă sărbătoare creștină a verii, prilej de venerare și pelerinaje. Este precedată în credința ortodoxă de două săptămâni de post.
Adormire înseamnă „înviere”, iar Sfânta Fecioară este sărbătorită de multe ori pe parcursul anului, bucurându-se de un cult deosebit, atât la ortodocși, cât și la romano-catolici.
Este sărbătoarea mutării la cer cu trupul a Sfintei Fecioare. Moartea Maicii Domnului poate fi privită ca pe o mutare la viață, din acest motiv, sărbătorea este motiv de bucurie.
Sfânta Maria este foarte importantă pentru creștini, de aceea, peste tot în lume există mănăstiri, biserici, locuri de pelerinaj și altare dedicate Sfintei Fecioare.
Fecioara Maria apare sub diferite nume în panteonul românesc, cele mai cunoscute fiind Sântămăria Mare și Sântămăria Mică, dar și Precista.
Cuvântul „precista” înseamnă, cu referire la Fecioara Maria, care este imaculată, neprihănită; de o curățenie morală desăvârșită.
Se poate spune că cea mai îndrăgită sfântă la români și era invocată de fete pentru grăbirea căsătoriei și pentru ușurarea nașterii și de păgubiți, pentru prinderea hoților.
Este prezentă și în basme, unde ajută eroinele să iasă din impas, însă le pedepsește cu asprime când îi încalcă ordinele.
În calendarul ortodox, Maica Domnului are 9 zile de pomenire, începând cu Buna Vestire din martie și terminând cu ”Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana”, la final de decembrie.
Ca o dovadă istorică a importanței Sfintei, la final de secol 13, în Imperiul Bizantin, luna august a fost dedicată Sfintei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu.
Maica Domnului este venerată prin pelerinaje în zeci de țări, cele mai cunoscute în România fiind la mănăstirea Nicula (lângă orașul Gherla) și la Cacica (În Moldova).
În lume sunt celebre câteva locuri de pelerinaj precum Fatima, Lourdes, Czestochowa (Polonia), Medjugorje (Bosnia) și locurile din Țara Sfântă.
Praznicul Adormirii Maicii Domnului este fixat in calendarul ortodox pe 15 august. Este sărbătoarea mutării sale la cer cu trupul. Potrivit tradiției, Maica Domnului a mai trăit 11 ani după înălțarea Mântuitorului.
A fost înștiințată de îngerul Gavriil de ziua în care va trece la cele netrecătoare. Trupul ei nu a rămas în mormânt, pentru că Fiul ei, Cel care a biruit moartea, l-a ridicat la cer.
În bisericile ortodoxe se țin în aceste zile multe slujbe de slăvire a Fecioarei Maria, culminând cu Sfânta Liturghie de pe 15 august.
Praznicul Nașterii Maicii Domnului (8 septembrie) ocupă un loc special în calendarul bisericesc, fiind serbat la începutul toamnei, în vremea roadelor pământului, în prima lună a anului bisericesc.
Ziua de 1 septembrie marchează în Biserica Ortodoxa începutul noului an bisericesc.
Astfel, anul bisericesc se încheie în luna august. Sfârșitul anului bisericesc, ca de altfel și începutul lui, este sub ocrotirea și binecuvântarea Sfintei Fecioare Maria.
Sărbătoarea celebrată în ziua de 15 august, dedicată Sfintei Fecioare Maria, este una din cele mai vechi celebrări mariane ale creștinătății.
Este menționată deopotrivă în Răsărit și în Apus încă din secolele VI-VIII cu nume oarecum diferite și totuși complementare: „Adormirea Maicii Domnului”, în Răsărit, și „Ridicarea la cer a Maicii Domnului”.
În credinţa Bisericii Romano-Catolice, sărbătoarea este denumită și Înălţarea Fecioarei Maria (sau Ridicarea la cer), cu referire la ridicarea trupului și sufletului Maicii Domnului la cer, la sfârşitul vieţii sale pe pământ.
Adormirea Maicii Domnului este celebrată de romano-catolici printr-un program intens de rugăciuni (de exemplu ruga Sfântului Rozariu, Sfânta Liturghie, Adorațiile și Vigilia).
Duminică are loc Solemnitatea Adormirii Maicii Domnului.
Adormirea Maicii Domnului este cunoscută ca Sfânta Maria Mare.
Este ziua în care peste 2,2 milioane de români care poartă numele de Maria sau un derivat din acesta, își serbează onomastica.
Pentru cei care nu știu dacă se soune sau nu „La mulți ani!”, astăzi, 15 august, Părintele Vasile Ioana a explicat: se spune „La mulţi ani!” şi astăzi, şi pe 8 septembrie, când creştinii sărbătoresc naşterea Maicii Domnului.
„Motivul pentru care unii spun că nu s-ar spune «La mulţi ani!» este că este Adormirea Maicii Domnului, momentul trecerii ei la Domnul sau momentul mutării ei cu trupul la cer.
Pentru creştini, momentul acesta, aşa-zisa moarte cum o numesc oamenii în limbajul obişnuit, este un moment de mare bucurie pentru cei care ştiu exact unde merg.
De Sfânta Maria, marinarii sărbătoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei.