Ziua Marinei, sărbătorită în Portul Militar Constanţa!

Sursa foto: radiovacanta.ro

Preşedintele Klaus Iohannis participă azi, la manifestările de Ziua Marinei în Portul Militar Constanța.

Liderii coaliției, Marcel Ciolacu și vicepremierul Kelemen Hunor, nu au fost la ceremonie. Președintele PSD și al Camerei Deputaților a transmis însă un mesaj pe Facebook în care urează „La mulți ani întregului personal al Forțelor Navale Române” și îî felicită pe „toți marinarii care și-au legat destinele de mările și oceanele lumii și au onorat până la capăt demnitatea uniformei și a steagului tricolor”.

La festivități au mai fost prezenți premierul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, ministrul de Interne, Lucian Bode, şi preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

Președintele Klaus Iohannis a ajuns în Portul Militar Constanța și a fost întâmpinat de Garda de Onoare. S-a intonat imnul de stat.

Forţele Navale Române sărbătoresc pe 15 august Ziua Marinei la Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Mangalia, Brăila, Galaţi şi Bicaz.

Festivitatea de la Constanța a început dimineață, cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz la bordul navelor militare și are loc atât în portul militar, cât și în Portul Tomis.

În portul militar, unde a fost prezent și președintele Klaus Iohannis, ceremonia a început cu serviciul religios, au fost trase 21 de salve de tun, apoi oficialitățile au rostit discursuri și au vizitat nava-școală „Mircea”, recent întoarsă dintr-un marș internațional de instrucție. a informat și Ministerul Apărării Naționale.

În decurs de câteva luni, România a devenit un simbol al unităţii, solidarităţii şi coeziunii care caracterizează Alianţa nord-atlantică, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, prezent la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române, la Constanţa.

„Ne aflăm pe ţărmul Mării Negre, la câteva sute de kilometri distanţă de războiul nedrept şi brutal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei”, a spus preşedintele.

Iohannis a menţionat că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru securitate euro-atlantică şi că acest lucru este demonstrat nu doar de vizibilitatea regiunii, ci şi de prezenţa a peste 5.000 de militari aliaţi în România.

De asemenea, preşedintele a evidenţiat tenacitatea şi dârzenia de care dau dovadă marinarii, menţionând că a fi marinar este „mai mult decât o meserie, este un stil de viaţă”.

„A fi marinar este mai mult decât o meserie, este un stil de viaţă care presupune multe sacrificii, dar şi nenumărate satisfacţii şi împliniri”, a spus Iohannis.

Totodată, Klaus Iohannis a adus un omagiu celor care s-au jertfit sub pavilionul naţional.

În portul Tomis s-au adunat numeroase persoane pentru a asista la parada navelor militare.

Sărbătorită pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucișătorului „Elisabeta”, Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.