Razboi în Ucraina: Rusia și Ucraina au prezentat scenariile de răspândire a norului radioactiv de la Zaporojie
Articol de bucurestifm, 19 august 2022, 10:45
Ministerul Apărării din Rusia a publicat joi o hartă cu țările care ar putea fi afectate de radiații în cazul eliminării a 25% din conținutul radioactiv al unui reactor nuclear de la Zaporojie.
În scenariul prezentat de ruși, citat de Ria Novosti, materialul radioactiv ar acoperi Germania, Polonia, Slovacia, Republica Moldova, România și Belarus.
Seful forţelor de apărare radioactivă, chimică şi biologică din Ministerul rus al Apărării, Igor Kirillov, a afirmat că sistemele de siguranţă ale centralei nucleare au fost avariate în bombardamente ucrainene şi că aceasta ar putea fi închisă din motive de siguranţă.
Centrala a fost ocupată la începutul lui martie de trupele ruseşti. Din 5 august, Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente, în contextul în care tirurile au lovit o dată aproape de o clădire de stocare de material radioactiv şi altă dată au provocat oprirea automată a unui reactor.
Potrivit unei simulări făcut de Institutul Hidrometeorologic ucrainean, Ucraina și țările imediat apropiate ar avea cel mai mult de suferit dacă material radioactiv de la centrala nucleară de la Zaporojie ar fi aruncat în aer în urma unui incident.
Simularea a fost făcută pentru zilele 15-18 august și arată cum s-ar fi dispersat în aer un nor cu material radioactiv (CS-137) rezultat în urma unui incident de la atomocentrala de la Zaporojie.
Concentrațiile radioactive cele mai mari s-ar fi deplasat spre vest, deasupra teritoriului Ucrainei și s-ar fi dispersat încet spre Belarus, Polonia, Slovacia și Țările Baltice.
O parte din materialul radioactiv ar fi acoperit și țara noastră, inițial nordul țării apoi nord-vestul și sud-vestul țării.
În ultimele ore ale simulării material radioactiv ar fi urmat să se îndrepte spre Rusia și spre zona Mării Azov.
Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, asigură 20% din consumul total de energie al Ucrainei.