VIDEO: Iarnă, apă și căldură!

Criza energiei și a gazelor este o problemă a întregii Europe.
La nivel național, noua schemă de plafonare a prețului la energie este în dezbaterea comisiilor parlamentare de resort la Senat și este posibil ca ordonanța de urgență să fie modificată.
Asta pentru că la conducerea comisiei au ajuns numeroase amendamente, inclusiv de la parlamentarii puterii.
Principala modificare față de vechea schemă este reducerea nivelului de consum de curent electric până la care consumatorii plătesc tarife mai mici.
Potrivit ordonanței de urgență, nivelul de consum lunar până la care prețul va fi plafonat a fost redus la 255 kilowaţi oră, în cazul energiei electrice.

În cazul gazelor naturale, ordonanța nu aduce modificări pentru consumatorii casnici.
Otilia Nuțu expert în politici de energie, spune că avem totuși o panică nejustificată.
”Europa a reușit să-și reducă importurile de gaz rusesc, prin renunțări din partea unor state europene. Percepția că e prea puțin gaz, duce la momente de panică și la creștere de prețuri la gaz și energie. O bună parte din creștere vine după o panică nejustificată. Trebuie să înțelegem că nu suntem într-o situație atât de proastă. Panica este la nivel european și prețurile se împrăștie în lanț”.

Stingem becuri, nu mai lăsăm să curgă apă și ne gândim cum vom da căldura pe o temperatură mai mică, la iarnă.
Cu toate aceste, situația nu este chiar atât de îngrijorătoare.
”Noi deja am reuit să substituim acel gaz rusesc. Și suntem într-o situație mult mai bună decât anul trecut. Acum avem peste 85% rezerve. Am diversificat importurile și prețurile sunt mai mici la acestea. Noi nu suntem vulnerabili la o întrerupere. Prețurile mari arată panică la posibile întreruperi. Orice s-ar întâmplă nu vom duce lipsă de gaz”.

Însă, nici să ne culcăm pe o ureche, nu e cazul.
Și, poate să facem și ceva investiții.
”Noi oricum trebuie să reducem consumul pentru că importăm 20%. Sperăm să avem și gaz azer, cu acel canal dintre Bulgaria și Turcia. Avem și o obligație față de Republica Moldova în acest sens. Romgaz putea să investească la Caragele și am fi putut acoperi consumul pe 3 ani. Avem probleme cu investitiile și pe parte de energie și pe parte de gaze. Suntem singurii care nu au investiții în capacitate de energie electrică. Scade capacitatea și nu punem nimic în loc deși avem mulți bani pentru asta”.

Și, pentru că toată Europa suferă, expertul propune o ieșire din această situație. La pachet cu o sancțiune.
”Ar reduce producția de energie pe bază de gaz. Iarna asta trebuie să ne asigurăm că avem gaz, la prețuri acceptabile. Eu susțin ideea unei sancțiuni Gazprom: să nu poată vinde în europa gaz la prețul cu care îl vindea în 2020. Apoi, pe termen lung, energie electrică din altă sursă decât gaz”.

Legea se discută la Senat.
Dacă rămâne în formă actuală, furnizorii mari vor avea de suferit.
”Nu poate rămâne așa. O să vedem o mare instabilitate legislativă. Acum s-a redus numărul de beneficiari ai sumei de plafonare. Consumatorii mici rămân în continuare protejați. Cât ne vom mai permite? Ordonanța duce la probleme în alte părți ale economiei. Problema este modul în care se legiferează ceva nou. Nu știu dacă prețul va fi mic sau nu. Unul dintre efectele neintenționate poate fi faptul că furnzorii, care nu-și mai pot acoperi diferența între prețul de cumpărare și cel de vânzare, vor renunța la mulți clienți. Furnizorii mari se vor trezi cu un număr foarte mare de clienți noi”.

Soluții există de foarte mult timp, la îndemâna celor care ne conduc. Și n-ar fi existat restricții majore.
”În loc să dea bani pentru rețele de gaze, ar fi trebuit să izoleze casele din mediul rural. În paralel, trebuia și campania care ne îndeamnă să ne cumpărăm electroceasnice economice. Noi avem prețuri mari pentru că avem mai puțină energie decât ne trebuie. Trebuie să avem mai multă energie și să consumăm mai puțin, pe termen lung. Și să reducem consumul unde se poate; nu să lași oamenii în frig, ci să faci investiții. Nu s-a făcut nicio investiție în 5 ani. Pe termen lung, trebuie să reducem pierderile și să diversificăm sursele”.

Poate cei mai panicați sunt bucureștenii.
Apă au văzut cu porția, vara această și se gândesc cu groază ce se va întâmpla la iarnă.
Însă, și aici, măsurile ar fi trebuit luate cu ani in urmă.
”Sistemul de termoficare s-a deteriorat în ultimii ani. Acum știm ce trebuie să facem și avem bani dar s-ar putea să nu ne mai ajungă banii. Țevile, de exemplu, veneau din Ucraina. Se poate paa vina de la unii la ceilalți, foarte ușor. Așa se amână problema. Noi, când vorbim de investiții, vorbim despre beneficii pe termen lung, mai lung decât un ciclu electoral. Este lipsă de responsabilitate. S-a deprofesionalizat profund tot sectorul energiei. Tot sectorul de stat este politizat.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.