Bucureşti FM îti prezintă o nouă destinație din cadrul campaniei EU aleg ROmânia: Centrul Vechi, inima Balcanilor
Articol de Vicentiu Andrei, 17 septembrie 2014, 20:00 / actualizat: 3 noiembrie 2014, 20:40
In Centrul Vechi retraiesti eleganta vechiului Regat, frumosul perioadei dintre cele doua razboaie mondiale. Aici poti intelege cu adevarat fascinatia vremurilor ce nu vor apune niciodata.
In Centrul istoric al Capitalei viata se masoara in senzatii, nu in reusite…aici nu ajungi pentru a invata lectii, aici predai tu insuti prin orice te face fericit.
Centrul Vechi nu are o singura descriere…De fapt, pentru fiecare dintre noi Centrul Vechi al Bucurestiului inseamna altceva.
Aici gasesti cetatea domneasca a lui Vlad Tepes…
Vlad, domnitorul de dincolo de legende si de filmele cu vampiri…un taram de vis…din realitate, asa cum explica istoricul Adrian Majuru:
Tot aici poti simti cu adevarat trecerea secolelor in hanul lui Manuc, locul in care s-a semnat actul de incheiere al unuia dintre razboaiele ruso-turce si in care politicienii romani au decis intrarea in primul Razboi Mondial alaturi de Aliati.
Doar cativa pasi mai departe te poti reculege la Biserica Sfantul Anton si daca tot vorbim despre biserici ce au dus crestinismul peste veacuri, nu uita de Stavropoleos…biserica ce a avut poate cel mai ironic destin…supravietuirea ei a depins vreme de doua secole de succesul financiar al hanului din vecinatate…afacere rivala de altfel cu Hanul lui Manuc…
Centrul Vechi, asa cum il stim noi acum, este rezultatul tuturor culturilor ce au influentat aceasta zona, un rezultat cu adevarat unic in Europa…o explicatie mai complexa vine de la istoricul Adrian Majuru:
Daca vrei sa gusti cu adevarat din stralucirea epocii interbelice treci pragul vremurilor si gandeste-te ca in localurile de aici au stat, au vorbit, au scris cei pe care i-ai citit…de la Eminescu la Caragiale, cu totii au trait savoarea balcanica a Centrului Vechi…
Deloc nelalocul sau, la marginea Centrului Vechi este punctul de referinta al Romaniei…
În Piata Bisericii Sfântul Gheorghe-Nou este amplasat kilometrul zero (oficial) al României, prefigurare poate a unei invitatii catre tine, calatorule, catre aceasta zona.
Vino si tu in punctul zero al istoriei si distractiei bucurestene! Simte-l…traieste-l…fii fericit pentru ca aici esti unul cu ceilalti…cu oamenii…
Aici e Romania Balcanica, cea cu bune si rele, rele ce nici nu mai conteaza…aici e Romania frumoasa…aici e Romania noastra…
Referent științific:
Adrian Majuru, Istoric, Director al Muzeului Municipiului București
Foto:
Anca Chițoran
Vicențiu Andrei
Voice-over:
Andrei Purcărea
Reporter:
Cristina Toma