Digitalizarea, o prioritate națională!

Digitalizarea este o prioritate națională pentru toți oficialii care au trecut pe la Ministerul Digitalizării. Sau cel puțin asta auzim.
Au fost publicate rezultatele Indicelui economiei și societății digitale (DEȘI) 2022.
Acesta urmărește progresele digitale înregistrate în statele membre ale UE.
Suntem în continuare pe ultimul loc.

Ceea ce ar trebui să ne dea de gândit este că România bate pasul pe loc, în timp ce toate celelalte țări, inclusiv Bulgaria, aflată pe locul 26, avansează.
Polonia și Grecia au avut cel mai pronunțat avans în clasament în ultimii 5 ani.

Specialiști avem însă la populația largă nu stăm bine, spune Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
”O treime dintre români nu au cunoșțințe digitale de bază. Trebuie să întărim punctele forțe. Marii noștri specialiști trebuie sprijiniți. Avem un program în PNRR, pentru inteligenta artificală. Să conectăm mediul românesc de marii actori internaționali. Să punem la aceeași masă ministere, societate civilă și mediul de afaceri, să vedem ce resurse avem pentru toate categoriile de populație. Nu neapărat banii îi tin departe pe specialiști. Salariile sunt competitive în România. Nu avem infrastructură și condiții de muncă”.

Anul acesta, Asociația HappyCities a lansat DES Hub, un proiect destinat creării unui cadru de lucru colaborativ pentru a crește indicatorii României în clasamentul european al digitalizării.
Mâine este o primă întâlnire.
”Principiul este să sprjinim inițiativele din mediul privat și sociatatea civilă și să nu le prăfuim cu instituțiile statului. Să găsim soluții să ameliorăm scorul României pe piața europeană. Suntem în top 10 la nivel european și pe 13 la nivel mondial. A fost o dezvoltare mai degrabă la nivelul rețelelor de cartier. Însă trebuie suplimentate de internet mobil. Am deblocat situația împreună cu ANCOM”.

Așa cum statul trebuie să își protejeze cetățenii la toate nivelele, așa trebuie să o facă și la nivel cibernetic.
Banii trebuie să fie suficienți pentru investiții care să ne protejeze.
”Unde discutăm de serviciu public, de exemplu educația, statul trebuie să aibă fonduri pentru asta. Când e uz privat, rămâne la latitudinea fiecăruia. Însă trebuie să avem grijă la atacurile cibernetice. Securitatea cibernetică a unei țări e la fel de puternic în fiecare verig. Ne expunem la furtul de date”.

Și mai auzim ceva de la oficiali. De data aceasta de la toate minseterele: tinerii sunt viitorul țării și trebuie făcut totul pentru ei.
Acum pare că există un început pentru copiii fenomenali pe care îi avem: proiectul de cercetare Henri Coandă.
”Ei sunt modelele noastre. Nu se vorbește suficient despe ei. Vineri au venit cei de la Delta Force, sunt campioni la concursul de robotică din America. 29 de ani au câștigat americanii, în al 30-lea românii. Le finanțăm aceste plecări. 100 de mii de lei pentru fiecare echipă. Cei care obțin rezultate vor primi premii de până la 15 mii de lei”.

Și pentru că ar trebui să mergem pe puterea exemplului, instituțiile statului ar fi trebuit să ne fie așa ceva.
Procesul este greoi…
”Și cel mai greu de rezolvat. Este nevoie de digitalizarea întregului aparat: ministerul de interne, înmatriculări, legislația muncii, registrul comerțului. Digitalizarea serviciilor publice implică un efort al întregului aparat, central și local. Lucrăm cu Ministerul de Interne și am stabilit termene scurte. Prima țintă, cazierul judiciar, să o rezolvăm până la finall anului”.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.