Teatrul de Vară „Nicolae Bălcescu” şi Teatrul Excelsior „Masca” vor intra în reabilitare
Articol de bucurestifm, 21 septembrie 2022, 16:15
Teatrul de Vară „Nicolae Bălcescu” din Parcul Bazilescu şi Teatrul Excelsior „Masca” vor intra în reabilitare şi modernizare pentru a fi redate circuitului cultural, a anunţat primarul Clotilde Armand.
Edilul a precizat că licitaţia pentru achiziţia contractului de proiectare şi execuţie pentru realizarea obiectivului de investiţii „Consolidarea, Modernizarea şi Restaurarea imobilului Teatrului de Vară ‘Nicolae Bălcescu” a fost încărcată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.
Potrivit edilului Sectorului 1, săptămâna aceasta autoritatea locală va urca şi documentaţia pentru licitaţia similară la Teatrul Excelsior „Masca”, fosta Casă de cultură „Înfrăţirea între popoare”.
Potrivit primarului Sectorului 1, clădirea din Parcul Bazilescu a fost construită în 1953, după planurile arhitecţilor Paul Emil Miclescu, Dan Virgil Marinescu (coautor), Victor Aslan şi Paul Bortnowski (colaboratori). Construcţia a fost inaugurată în acelaşi an, cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor, organizat la Bucureşti, funcţiunea iniţială a clădirii fiind cea de teatru de vară, amplasat în aer liber, cu amenajări specifice desfăşurării de spectacole, concerte şi piese de teatru.
„În prezent, din cauza dezinteresului autorităţilor centrale şi locale, imobilul se află într-o stare avansată de degradare, a fost scos din uz, abandonat, iar accesul a fost interzis publicului. Principalele degradări arhitecturale afectează zona amfiteatrului (degradări ale tencuielilor, structurilor, infiltraţii la nivelul plafoanelor), pardoselile întregii clădiri şi învelitoarea care a dispărut aproape integral în zona porticului. Clădirea prezintă şi degradări ale elementelor structurale, astfel încât nu este asigurat gradul minim de rezistenţă prevăzut de normativele actuale. Intervenţiile la clădire vizează rezolvarea degradărilor menţionate, precum şi conformarea construcţiei la noile exigenţe legislative privind siguranţa în exploatare, securitatea la incendiu, accesibilitate, igienă, mediu etc”, a explicat Clotilde Armand.
Ea a spus că, prin revitalizarea acestui imobil, autoritatea locală va oferi oraşului un spaţiu pentru desfăşurarea spectacolelor de dimensiune medie, cu public de aproximativ 1.550 de persoane (concerte, festivaluri, spectacole de varietăţi, film şi teatru). Totodată, Clotilde Armand a anunţat că instituţia pe care o reprezintă va construi un spaţiu la ultimul nivel cu destinaţia de bar sau cafenea, care va conduce la o mai bună amortizare în timp a investiţiei şi la transformarea caracterului sezonier al utilizării clădirii în caracter permanent. Ea a adăugat că, pe lângă evenimente artistice, în această locaţie se vor desfăşura vernisaje, lansări de cărţi şi albume, mici festivaluri de muzică şi film.