România, prima ţară din UE care găzduieşte conferinţa globală a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor
Articol de bucurestifm, 26 septembrie 2022, 13:03
Astăzi a începe, la București, cel mai amplu eveniment internațional dedicat domeniului comunicațiilor găzduit vreodată de România: Adunarea plenipotențiară a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.
Peste 3.000 de lideri şi delegaţii din 193 de țări se reunesc, la Palatul Parlamentului, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, pentru a stabili direcţia globală a transformării digitale şi pentru a alege viitoarea conducere a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) – agenţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţii.
Pe parcursul celor trei săptămâni, la ediţia a 21-a a Conferinţei Plenipotenţiarilor a UIT (PP-22), delegaţiile prezente vor include reprezentanţi ai tuturor categoriilor de membri UIT – companii private, instituţii academice şi organisme naţionale, regionale şi internaţionale implicate în activităţile organizaţiei privind radiocomunicaţiile şi standardizarea sau promovarea transformării digitale în conformitate cu Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.
România este prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care organizează acest eveniment de anvergură, şi unde se vor stabili politicile generale ale UIT, precum şi planurile strategice şi financiare pentru perioada 2024 – 2027, care vizează întreaga activitate a organizaţiei, dar, cu precădere, aspecte-cheie referitoare la incluziunea digitală şi reducerea decalajului digital, cele mai bune modalităţi de a mobiliza inteligenţa artificială (IA), internetul obiectelor (IoT) şi reţelele 5G şi viitoare către 6G, împreună cu alte tehnologii noi şi emergente.
România a candidat pentru organizare în 2018 și pregătirile au accelerat din toamna trecută. Sunt implicate mai multe instituții ale statului, Televiziunea Română este partener oficial, iar rolul coordonator îl are Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Conferinţa de nivel internaţional va avea pe agenda unul dintre cele mai importante subiecte, respectiv alegerea celor cinci înalţi oficiali ai UIT: secretarul general, secretarul general adjunct şi directorii birourilor de radiocomunicaţii, standardizare în telecomunicaţii şi dezvoltare a telecomunicaţiilor – care vor ghida activitatea organizaţiei în următorii patru ani.
Astfel, odată cu expirarea mandatului actualului secretar general al ITU, Houlin Zhao, conform regulamentului organizaţiei, trebuie organizate noi alegeri, iar pentru această funcţie şi-au depus candidatura două persoane: Doreen Bogdan Martin din SUA, şi Rashid Ismailov din Federaţia Rusă.
Ce este Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor
Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor este organizaţia internaţională din sistemul Naţiunilor Unite specializată pentru tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), care promovează inovaţia în acest domeniu, împreună cu cele 193 de state membre şi cu peste 900 de membri din rândul companiilor, al universităţilor şi al organizaţiilor internaţionale şi regionale.
Înfiinţată în urmă cu peste 150 de ani, UIT este o organizaţie interguvernamentală al cărei obiectiv principal este coordonarea utilizării în bune condiţii a spectrului radio la nivel global, promovarea cooperării internaţionale în asignarea orbitelor satelitare, îmbunătăţirea infrastructurii de comunicaţii în ţările în curs de dezvoltare şi stabilirea de standarde la nivel mondial care să încurajeze interconectarea fără întrerupere a unei game largi de sisteme de comunicaţii.