29 septembrie – Ziua Internațională de Conștientizare Asupra Risipei și Deșeurilor Alimentare
Articol de alinadecu, 29 septembrie 2022, 03:32
Un eveniment de gastronomie sustenabilă, dedicat celebrării Zilei Internaționale de Conștientizare Asupra Risipei și Deșeurilor Alimentare, are loc astazi, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (Bdul. Carol I nr. 2-4, București).
Vor fi formate șase echipe a câte cinci elevi, fiecare echipă reprezentând una dintre unitățile de învățământ participante: Școala Profesională Specială pentru Deficienți de Auz „Sf. Maria”, Colegiul UCECOM „Spiru Haret”, Colegiul Tehnologic „Viaceslav Harnaj”, Școala Gimnazială Barbu Delavrancea, Colegiul Tehnic Dinicu Golescu, Colegiul Economic „Viilor”. Sub coordonarea unor bucătari profesioniști, fiecare grup de elevi va primi un coș cu ingrediente proaspete: legume, carne (pește, pui, vită, porc), ierburi aromatice, condimente și alte produse necesare pregătirii unor feluri de mâncare, toate provenite din producția autohtonă. Din produsele pe care le vor găsi în coș, elevii vor crea preparate, fără să irosească materia primă.
La finalul evenimentului, elevilor li se vor explica importanța conservării mediului înconjurător, respectul față de materiile prime folosite, necesitatea orientării către „construirea” unor meniuri echilibrate și a unui consum responsabil. De asemenea, elevilor le vor fi înmânate diplome de participare și vor fi degustate preparatele realizate de aceștia.
Evenimentul își propune conștientizarea asupra importanței valorificării eficiente a resurselor, a rolului definitoriu al măsurilor de educație, în contextul prevenirii și diminuării risipei alimentare.