Dumitru Prunariu, cetățean de onoare după o lungă așteptare!

Generalul cu trei stele Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român, care în 1981 a petrecut opt zile pe stația orbitală, a așteptat nu mai puțin de trei ore debutul ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB), în care i s-a decernat titlul de cetățean de onoare al Capitalei.

Dumitru Prunariu a subliniat, în plenul CGMB, că acceptă în primul rând titlul din respect pentru Asociația Femeilor Militar în Rezervă și în Retragere „Ecaterina Teodoroiu”.

„În primul rând, din respect deosebit pentru organizația care a propus să primesc acest titlu, Asociația Femeilor Militar în Rezervă și în Retragere „Ecaterina Teodoroiu”, am acceptat titlul. Vă mulțumesc dumneavoastră că l-ați aprobat și Primăriei Generale, în general, pentru organizarea aceasta, care nu este deloc militară. Mă așteptam, sincer să fiu, la alt protocol, nu să asist la ședința dumneavoastră. Trebuie să recunosc că aștept de vreo trei ore și, din respect pentru dumneavoastră, că ați votat, am rămas până la sfârșit”, le-a spus Dumitru Prunariu consilierilor generali.

Dumitru Prunariu este, în prezent, președintele unii grup de experți global care se ocupă de activități sustenabile pe Lună. Grupul de experți elaborează, de doi ani de zile reglementări și principii ce vor fi adoptate de către ONU, pentru viitoarea colaborare internațională pe Lună „pentru a se desfășura totul pașnic și a nu crea un război pe Lună, așa cum se întâmplă acum, pe Pământ”, a explicat Dumitru Prunariu.

De asemenea, generalul român Dumitru Prunariu este vicepreședintele Fundației „Asteroid” care lucrează în domeniul studiului asteroizilor și a posibilității devierii traiectoriei acestora. Fundația lucrează cu marile agenții spațiale de la NASA, până la agențiile Europeană, japoneză, canadiană etc.

„Să știți că asteroizii reprezintă un pericol evident pentru Pământ, deși cei de dimensiuni mai mari îl ciocnesc odată la câteva sute de ani, poate mii de ani. Nu ne așteptăm, în perioada generației noastre să avem un impact major, dar acesta este posibil oricând.(…) Chiar acum două zile s-a petrecut impactul unei nave cosmice cu un Asteroid – Misiunea DART, în care, pentru prima dată, cu succes, s-a reușit demonstrarea unei tehnologii, care va fi aplicată în viitor (…)”, a declarat Dumitru Prunariu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.