Rusia si-a exercitat dreptul de veto

Foto: Alexei Nikolski, Sputnik, Kremlin Pool via Agerpres

Rusia si-a folosit dreptul de veto pentru a impiedica adoptarea unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU care condamna anexarea a 4 regiuni ucrainene.
In afara veto-ului Rusiei, rezolutia a strans 10 voturi pentru iar 4 tari s-au abtinut- China, India, Brazilia si Gabon.
Proiectul a fost redactat inainte ca presedintele rus, Vladimir Putin sa semneze documentele de anexare a regiunilor Donetk, Lugansk, Herson si Zaporojie.
Rezolutia- elaborata de Statele Unite si Albania- condamna asa- zisele referendumuri care nu pot avea nicio valabilitate si nici nu pot servi ca baza pentru orice modificare a statutului acestor regiuni si indemna toate statele membre ONU dar si alte organizatii sa nu recunoasca o pseudo- anexare a celor 4 regiuni si, de asemenea, cerea Moscovei sa-si retraga imediat, complet si neconditionat toate fortele militare din Ucraina.
Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia a denuntat o actiune deschis ostila a Occidentului la adresa Rusiei. “Ne obligati intentionat sã folosim dreptul de veto pentru a va putea lansa in declaratii lirice despre faptul ca abuzãm de dreptul nostru”.
Textul urmeaza sa fie inaintat Adunarii Generale unde toate statele membre dispun de un vot.
Ambasadoarea Americana la ONU, Linda Thomas- Greenfield a declarant “Mergem la Adunarea Generala. Natiunile lumii vor spune clar ca este ilegal si inacceptabil sa incerci sa redesenezi frontierele unei alte tari cu forta”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.