Bine de citit: Dayworld
Articol de razvanursuleanu, 3 octombrie 2022, 10:46
La admiterea într-o ipotetică facultate de literatură SF, alături de „Fundația”, „Dune” și „Regii nisipurilor”, povestirea „Marți oamenii sunt sparți, miercuri oamenii sunt cercuri” de Philip José Farmer ar face mai mult ca sigur parte din materia obligatorie pentru examen. Așa că era firesc să existe și o urmare, sau mai curând o dezvoltare sub formă de roman, dar la vremea la care citisem povestirea nu mi-am imaginat că Farmer o să continue excepționala sa idee chiar cu o trilogie.
Nu-mi amintesc detalii din povestirea pe care am citit-o la sfârșitul anilor ‘80, doar ideea – repet, excepțională – și câteva lucruri care țin de conținut. Șapte zile ale săptămânii reprezentând șapte societăți diferite, dacă te naști duminică atunci vei trăi doar în zilele de duminică, restul timpului fiind înghețat (stonat) într-un container special conceput pentru acest tip de hibernare, o modalitate inedită pentru a preveni suprapopularea planetei.
Eroul din povestire aparține zilei de marți, se îndrăgostește de chipul unei femei din lumea lui miercuri, o poveste de dragoste științifico-fantastică pe care o dezbăteam mai curând cu fetele în adolescență cu scopul de a încerca să-mi supraevaluez emotivitatea literară într-un cadru ideal.
Romanul „Dayworld” este cu totul altceva. Vibrațiile lirice, lacrimile amare și minunata lume de tip romancing a stone(d) au dispărut în întregime, lăsând loc eficienței. Caird, personajul central, nu are timp pentru sentimentalisme. Un om cu șapte personalități diferite, câte una pentru fiecare zi a săptămânii, care aleargă sau se ascunde, evită pericolul sau îl atacă frontal, totul în funcție de șirul nesfârșit de situații dramatice în care îl aruncă scriitorul.
Aflat în fața unei trilogii, cred că este pentru prima oară când îmi fac mie însumi promisiunea de a citi și celelalte volume, universul imaginat de Farmer fiind irezistibil, ba chiar hipnotic m-aș încumeta să afirm.