Bine de citit: Povestea fără sfârșit

arhiva

Când eram mic ar fi trebuit să-mi spună cineva, înainte de a începe „Povestea fără sfârșit”, cât de importante sunt inițialele numelui cititorului. Așa că m-am avântat în lectură neștiind ce mă așteaptă.

După numai câteva pagini am descoperit că eu nu am voie să intru prin coperta cărții în lumea magică, numită Fantastica, accesul fiindu-le permis doar celor care au trei nume care încep cu aceeași literă.

Autorul precizează cât se poate de clar această regulă. Băiatul din carte se numește Bastian Balthazar Bux și se poate observa imediat că îndeplinește cerințele impuse. Eu am un nume diferit, care are inițialele complet alandala, iar autorul a hotărât că toți cei care au numele vraiște, așa cum îl am eu, pot doar citi despre eroii din Fantastica, dar nu au voie să participe în mod direct la aventurile acestora.

Căutând să eludez regula impusă de autor, am încercat în mod repetat diverse metode alternative prin care să forțez intrarea prin copertă. Țin minte că până să împlinesc 12 ani am tot azvârlit cartea în diverși pereți, am turnat apă pe copertă ca să o diluez sau am lovit-o cu ciocanul, doar că niciuna dintre aceste inițiative nu a oferit vreun rezultat concludent….

După ce am împlinit 12 ani (moment în care, se știe, copiii devin foarte cuminți și responsabili) s-a mai întâmplat câteodată să lipesc coperta de ureche pentru a încerca să aud ce se mai petrece prin Fantastica, dar trebuie să recunosc că în linii mari am lăsat cartea în pace și nici nu am mai distrus nimic prin casă.

În mod surprinzător însă, eroii din poveste s-au descurcat foarte bine și fără mine. Și nici chiar norocosul de Bastian Balthazar Bux nu pot spune că a fost chiar miezul acțiunii, el având un rol secundar, neimportant. Mă rog, de fapt nu a fost chiar așa, dar se vede treaba că încă îi mai port pică acestui țânc.

Sfatul meu pentru toți cei care au inițialele numelor diferite și doresc să citească „Povestea fără sfârșit” este să nu încerce să se strecoare ilegal prin copertă cum am făcut eu, pentru că nu este posibil, dar chiar și așa, cu interdicție cu tot, povestea rămâne la fel de frumoasă. Să citim așadar despre extraordinarele aventuri ale lui Atreyu, care împreună cu calul Artax și cu dragonul Falcor reușesc să salveze de la pieire Fantastica, una dintre cele mai încântătoare lumi fermecate din toate cărțile pentru copii ce au fost scrise vreodată.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.