Astăzi începe Animest 17
Articol de andreiabarsanbfm, 7 octombrie 2022, 09:07
Ediția 17 Animest – Festivalul Internațional de Film de Animație se deschide astăzi, 7 octombrie.
Peste 340 de filme de animație vor cuceri, timp de 10 zile, marile ecrane din București, sub geneticul: Animate the Love.
,,Fie că vorbesc despre dragoste, fie că explorează situațiile de război, poveștile din selecția de anul acesta îi vor ține pe spectatorii Animest bine ancorați în scaunele din sălile de cinema, în timp ce coloana sonoră ce însoțește imaginile va fi de fiecare dată o călătorie în sine. E o selecție cu mult soare, dragoste și optimism. Avem cu toții nevoie de asta’’, spune Mihai Mitrică, directorul și selecționerul festivalului.
Animest revine la formula care l-a consacrat, cu un program amplu ce include proiecții și evenimente speciale, petreceri și masterclass-uri susținute de profesioniști din industrie, invitați speciali la București.
,,În selecția oficială se regăsesc filme de o diversitate nemaiavută până acum la Animest, atât din punct de vedere al realizării lor tehnice, cât și în privința poveștilor pe care le propun. Se pare că pandemia a avut și un altfel de efect asupra creatorilor de film animat. S-au îndreptat în această perioadă către subiecte cu totul inedite, fructificând perioada de lockdown și transformând-o într-un răgaz pentru reflecție.’’, subliniază directorul festivalului.
Mihai Mitrică și jurnalistul și istoricul de film francez Alexis Hunot, invitat anul acesta la București, s-au lăsat inspirați de tema ediției și au alcătuit un program spectaculos de filme cu și despre iubire. Premiate la Oscar, BAFTA, European Film Awards, Annecy și Clermont-Ferrand, producții clasice sau foarte recente, cele 48 de filme surprind nu doar dimensiunea romantică a legăturilor dintre oameni, ci și prietenia, conexiunea cu natura, grija față de cei mai vulnerabili sau dimpotrivă, relațiile toxice, co-dependența și sacrificiile făcute în numele iubirii, spun organizatorii.
Cinci lungmetraje care au scris istorie deschid selecția inspirată de tema ediției. ”Doamna și vagabondul” (r. Clyde Geronimi, Wilfred Jackson, Hamilton Luske, Jack Cutting), ”Chico și Rita” (r. Javier Mariscal, Fernando Trueba, Tono Errando), ”Mind Game”, filmul cult semnat de artistul japonez Masaaki Yuasa – invitatul special Animest.17, ”Ethel și Ernest” (r. Roger Mainwood) – povestea reală a părinților faimosului autor și ilustrator Raymond Briggs, și ”My Dog Tulip” (r. Paul Fierlinger, Sandra Fierlinger),
Peste 40 de scurtmetraje realizate de artiști din întreaga lume, organizate în cinci programe tematice, vor completa experiența Animate the Love, propunând perspective diverse asupra temei centrale. Printre acestea se numără filme multi-premiate ca La Traversée de l’Atlantique à la rame (r. Jean-François Laguionie, 1979), distins cu Palme d’or, The house of small cubes (r. Kunio Kato, 2008), și The Danish poet (r. Torril Kove, 2006), ambele premiate cu Oscar, Please say something (r. David O’Reilly), câștigătorul Ursului de aur la Berlinala din 2009, Tram (Michaela Pavlatova, 2011) și Amok (r. Balasz Turai), ambele recompensate cu Cristalul Annecy.
Programul de filme scurte I’m a slave for you / Toxic explorează raporturile inegale de putere și relațiile de co-dependență.
Destinația propusă de Animest în acest an este Portugalia.
Cinematografia animată care a cucerit peste 500 de distincții importante în ultimii 20 de ani, va fi celebrată într-o secțiune specială, curatoriată de Fernando Galrito, directorul artistic al Festivalului de Film de Animație Monstra din Lisabona și unul dintre numeroșii invitați portughezi ai ediției. Tot din Portugalia vor sosi la București și reprezentanții Bando A Parte – studioul invitat la Animest.17, și Universidade Lusófona – școala invitată anul acesta în programul festivalului.
La cea de-a 17-a ediție, Animest revizitează animațiile originale ale faimoasei Lotte Reiniger, inventatoarea animației de siluete, într-un cine-concert creat special pentru acest eveniment, pe muzica originală semnată de Balkan Taksim. Animated Fairy Tales by Lotte Reiniger propune o colecție de basme clasice, scrise de Frații Grimm, Wilhelm Hauff și Hans Christian Andersen, interpretate într-un stil unic, în alb și negru, totul cu acompaniament muzical live, creat și interpretat de Balkan Taksim, formația cunoscută pentru combinațiile de ritmuri și aranjamente electronice, sunete din Carpați și melodii de inspirație balcanică și anatoliană.
Cine-concertul este programat sâmbătă seară, pe 15 octombrie, de la ora 21:00, la Cinemateca Eforie.
Se întorc și nopțile albe dedicate bizareriilor animate. ”Experiențe intense, nerecomandate pudicilor și interzise celor slabi de înger, Trippy, Creepy și Animusic Night vor surprinde publicul cu un cocktail nonconformist de muzica live și proiecții hipnotizante” – ne anunță organizatorii.
Secțiunea Animest dedicată scurtmetrajelor autohtone reunește 14 noi producții ce vor fi prezentate pe marele ecran în cadrul Competiției Românești.
Minimest revine pe marile ecrane din București cu o selecție impresionantă de filme pentru întreaga familie, dar și cu un program variat din care nu vor lipsi atelierele susținute de creatori de top din domeniu și evenimentele speciale dedicate elevilor și profesorilor.
Ediția din acest an nu îi va uita nici pe iubitorii filmelor de animație din restul țării, care în ultimii doi ani au urmărit în număr mare filmele difuzate pe platforma de streaming, așa încât, filmele din secțiunile competiționale vor fi și online.Filmele vor fi disponibile online începând cu data și ora anunțate în programul de cinema, și vor rămâne pe platformă până la finalul ediției.
Programul complet este disponibil pe animest.ro.