LIVE: Foto & video: RĂZBOI în Ucraina! Al doilea val de atacuri teroriste!

Update 15:00: Furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei este „prioritară” pentru statele membre ale NATO, întrucât ucrainenii au „o nevoie urgentă” de aceste sisteme pentru a face faţă bombardamentelor ruse, a afirmat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, transmit AFP şi Reuters.

„Unii aliați au livrat astfel de sisteme de apărare, dar ucrainenii au nevoie de mai mult. Ei au nevoie de diferite tipuri de apărare aeriană – cu rază scurtă, cu rază lungă, sisteme contra rachetelor balistice, rachete de croazieră, drone. Diferite sisteme pentru diferite sarcini”, a explicat Stoltenberg înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din cele 30 de ţări membre ale NATO, la Bruxelles.

………………………………………………………………………………………………….

Update 14:30: Kremlinul a declarat miercuri că nu există „un noul val” de chemare la arme a bărbaților din Rusia, după ce unii oficiali regionali au anunţat că îşi intensifică eforturile de mobilizare, informează Reuters şi TASS.

……………………………………………………………………………………………………

Update 14:00: Kremlinul a declarat miercuri că afirmaţiile făcute în ajun de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg pot fi o confirmare a faptului că Alianţa Nord-Atlantică luptă de partea Kievului în conflictul care opune Ucraina şi Rusia, informează Reuters.

………………………………………………………………………………………………….

Update 13:30: Papa Francisc a făcut miercuri încă un apel la încetarea războiului din Ucraina, afirmând că „inima sa este alături de poporul ucrainean, în special de locuitorii zonelor lovite de bombardamente”, transmite DPA.

………………………………………………………………………………………………….

Update 13:00: Şefii celor patru state din grupul de la Visegrad (V4) au condamnat marţi printr-o declaraţie comună agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, transmite TASR.

Reuniţi la Bratislava, preşedinţii Milos Zeman (Cehia), Andrzej Duda (Polonia), Zuzana Caputova (Slovacia) şi Katalin Novak (Ungaria) au făcut anunţul la o conferinţă de presă comună, după lucrările summitului.

Reuniunea a fost convocată în cadrul mandatului preşedinţiei slovace a V4.

……………………………………………………………………………………………………….

Update 12:30: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a denunţat miercuri faptul că centrala nucleară ucraineană Zaprojie, aflată sub ocupaţie rusă, a pierdut din nou conexiunea electrică externă şi depinde exclusiv de propriile sale generatoare de urgenţă, transmite EFE. Totodată, compania de stat pentru energie nucleară din Ucraina, Energoatom, a acuzat Rusia că nu permite accesul la centrală pentru un convoi de vehicule aparţinând companiei ucrainene şi care transportă motorină, potrivit Reuters.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 12:00: Preşedinţia ucraineană a anunţat miercuri dimineaţa recucerirea din mâinile forţelor militare ruse a cinci localităţi din regiunea Herson, unde Ucraina desfăşoară o contraofensivă, determinând retragerea trupelor ruse într-o regiune pe care Moscova susţine că a anexat-o, informează AFP.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 11:00: Serviciul federal de securitate rus (FSB) a anunţat miercuri arestarea a opt persoane – cinci ruşi şi trei cetăţeni din Ucraina şi Armenia – suspectate de implicare în organizarea exploziei care a avariat sâmbătă podul Kerci, ce face legătura între peninsula Crimeea şi Rusia, informează Reuters şi AFP.

……………………………………………………………………………………………………..

Update 10:00: Ucraina a primit primul său sistem de apărare antiaeriană Iris-T livrat de Germania, a anunţat ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, într-un mesaj difuzat marţi seara pe Twitter, transmite AFP.

…………………………………………………………………………………………………….

Rușii au lansat al doilea val de atacuri teroriste împotriva Ucrainei, trimiţând 28 de rachete, dintre care 20 au fost interceptate. Anunțul a fost făcut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Până în această dimineaţă, au fost lansate 28 de rachete, dintre care 20 au fost doborâte. Mai mult de 15 drone, aproape toate fiind drone de luptă iraniene. Majoritatea au fost doborâte. Le sunt recunoscător tuturor luptătorilor noştri din Forţele Aeriene, Forţele Terestre şi serviciile de informaţii implicate în apărarea împotriva acestor lovituri ruseşti”, a transmis Zelenski.

Liderul ucrainean a mai spus că lucrările de restaurare se desfăşoară destul de rapid în întreaga ţară. El a adăugat că infrastructura va fi reînnoită peste tot.

”Dacă nu ar fi fost loviturile de astăzi, am fi restabilit deja aprovizionarea cu energie, apă şi comunicaţii pe care teroriştii le-au afectat ieri. Iar astăzi, Rusia va reuşi un singur lucru în plus: ne va întârzia puţin recuperarea […] Acolo unde au existat pierderi, se construieşte deja sau se va construi”, a declarat Volodimir Zelenski.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.