„Moara cu noroc”, ”Enigma Otiliei”, ”Luceafărul”- spectacole pentru liceeni, la Teatrul Nottara

Sursa foto: Teatrul Nottara

Aseară, 11 octombrie, a avut loc, la Teatrul Nottara premiera oficială a spectacolului „Moara cu noroc”, în regia Alinei Hristea, o adaptare a nuvelei lui Ioan Slavici, semnată de scriitorul Radu Aldulescu.

Este unul dintre cele șase spectacole realizate pentru a veni în sprijinul elevilor care se pregătesc pentru Bacalaureat, în cadrul proiectului „Teatrul, o nouă normalitate REINVENTARE”, derulat cu fonduri norvegiene. Autorii și textele montate au fost alese chiar de liceenii care au participat la un focus grup organizat în prima etapă a acestui proiect.

”Mie nu mi-a plăcut deloc când am citit Moara cu noroc, dar spectacolul este extraordinar! Este unul dintre cele mai bune, și am văzut multe spectacole în București”, a spus o elevă, la finalul reprezentației, în cadrul sesiunii Q&A.

”Mie îmi place foarte mult nuvela, iar spectacolul este așa cum mi-am imaginat. Mai ales Lică un personaj pe care eu nu  l-am considerat negativ, m-am certat cu colegii pe tema asta, la școală”, a mărturisit a altă tânără.

Sunt teme general valabile, e un text foarte actual, au fost concluziile participanților la discuția purtată cu echipa spectacolului.

”Sperăm că vă va fi de folos acest spectacol și că vă va purta noroc dacă îl veți avea subiect la examen”, a fost mesajul actorilor, la finalul întâlnirii.

Distribuția, realizată în urma unui casting reunește atât membri ai trupei Nottara, cât și artiști independenți sau angajați ai unor teatre din țară: Dorin Enache, Karl Baker, Raluca Jugănaru, Vlad Jipa, Ada Navrot, Ioana Calotă, Laura Anghel, Remus Stănescu, Dani Popescu, Ion Grosu și Filip Ristovski.

Următoarele două premiere pentru scenă sunt programate pe 13 octombrie – „Enigma Otiliei”, în regia lui Radu Popescu, şi pe 19 octombrie – „Stâlpii societăţii”, adaptarea şi regia: Dejan Jankovic.

„Avem două categorii de spectacole – la scenă şi pentru live streaming. Spectacolele live streaming sunt cele de poezie care se joacă cu public în sală şi sunt transmise hibrid”, a precizat managerul de proiect, Alexandra Norocea, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute înaintea premierei.

Primul spectacol care a avut premiera, în regim hibrid,  live streaming și cu public în sală, pe 2 iunie, a fost „BArghezi”, în regia lui Radu Popescu, pe un scenariu ce are la bază poezii de Lucian Blaga, Ion Barbu şi Tudor Arghezi.

Acesta va putea fi revăzut pe 2 noiembrie, streaming live fără public.

„Plumb”, în regia Alinei Hiristea, spectacol inspirat din poemele lui George Bacovia, a avut premiera pe 16 septembrie.

Cel de al treilea spectacol de poezie, „Luceafărul”, după Mihai Eminescu, în regia lui Dejan Jankovic, va avea primele reprezentaţii pe 22 noiembrie, de la ora 12,00, streaming cu public, şi de la ora 14,00, streaming fără public.

Toate spectacolele se joacă la Sala George Constantin, ele au deocamndată un regim special, cu intrare liberă, dar doar pentru beneficiarii proiectului.

În anul următor,  vor intra în repertoriul teatrului, moment în care vor fi puse în vânzare bilete, iar accesul va fi posiil pentru toate vategoriile de public.

Și, probabil, vor fi destui doritori, fie din simpla curiozitate de a vedea cum au putut fi adaptate pentru scenă aceste texte, fie datorită echipelor de creație aflate pe afiș,  sau din ambele motive.

Actrița Ada Navrot face parte din distribuția celor trei dramatizări și a povestit la București FM, ce a însemnat pentru ea experiența unui astfel de proiect.

Găsiți mai multe detalii despre fiecare spectacol pe: https://reinventeazateatrul.ro/ și pe https://www.facebook.com/ReinventeazaTeatrul,

”Teatrul, o nouă normalitate REINVENTARE” este un parteneriat româno-norvegian din cadrul Schemei de ajutor de minimis pentru consolidarea antreprenoriatului cultural şi dezvoltarea audienţei şi a publicului în cadrul Programului RO-CULTURA, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2014 – 2021. Acesta cuprinde focus grupuri, audiţii, realizarea a şase spectacole, cursuri de specializare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.