VIDEO: Radu Mihaiu – „În București se pierde multă căldură”!

Invitatul emisiunii În Comunitate de astăzi a fost Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

Șase sectoare, șase primari. Peste ei, primarul general. Așa arată Bucureștiul împărțit, cu un șef general și cinci subalterni. Unii spun că ne-ar fi mai bine cu un singur șef. Oare?

Problemele sunt multe în fiecare părticică de București: apă, canal, taxe, impozite, școli, grădinițe…

Acum mai vine și iarna, curentul s-a scumpit, la fel și lumina. Ne este teamă că vom sta și în frig, în case. Aici revine o problemă mai veche și în Sectorul 2, spune primarul Radu Mihaiu.

„Suntem cu motoarele turate. Am avut 200 de blocuri în diverse stadii. Finalizăm spre 150 și pornim și alte blocuri; avem 300 de milioane de lei doar anul acesta. Mai avem două surse de finanțare pentru programele viitoare. Unul este PNRR. Bucureștiul nu primește însă cât ar trebui. În București se pierde multă căldură din cauza țevilor lăsate de izbeliște. Apoi, vrem un împrumut de la BERD. Vom lansa un al cincilea program pentru 70 de blocuri care nu au fost în niciun program. Sunt blocuri care au aplicat din 2008 și acum le finalizăm”.

Pentru că tot am vorbit de lumină și căldură…În Sectorul 2 se îmbină cu reciclarea pe care trebuie să o învețe copiii. Poate ne dau o lecție într-o școală cu panouri fotovoltaice.

„Un program finanțat din fonduri private, Recicleta, adună hârtie pe care o recuperează. Apoi unul pe legea 350, finanțarea  unor proiecte cu microgranturi; sunt 35 de mii de copii implicați. Premiul este dotarea școlii cu panouri fotovoltaice. Trebuie să conștientizăm colectarea separată, să ducem la groapă mai puțin decât ducem acum. Nu vrem să avem gropi de gunoi tot timpul pe lângă noi. Asta să îi învățăm pe copiii care, la rândul lor, își învață părinții. Copiii sunt mult mai disciplinați de multe ori”.

Se mai crează o verigă: colectare deșeurilor mari. Ele pot fi refolosite dacă nu le aruncăm pe stradă, pe unde vrem.

„În fiecare sâmbătă se ridică gratuit deșeurile voluminoase. Cei care vor, să facă programare la operatorul de salubritate. A crescut la 2800 de tone de deșeuri voluminoase anul acesta pentru că oamenii au început să cheme operatorul. Aceste deșeuri nu sunt contaminate și pot fi refolosite. Totul este gratuit”.

În Sectorul 2 și natura pare că poate merge la medic. Acolo există un tomograf al copacilor. Acesta, ca și multe dintre cele pentru oameni, a stat nefolosit până acum.

 „Sunt mulți copaci căzuți din cauza furtunilor. La mulți ne așteptam, că erau bătrâni, însă nu-i putem tăia fără aviz de la Primăria Generală; încă așteptăm aviz pentru 1000 de copaci. Unii copaci sunt sănătoși. ADP ne-a zis că există acest tomograf și că există și persoane care știu să-l folosească. Copacii sunt diagnosticați, pentru a justifica cerințele la Primăria Generală. Bucureștiul ar trebui să aibă Registrul Verde. Platforma electronică există dar cred că problema este că nu se știu datele care pot fi introduse. Pentru maparea tuturor copacilor, ei ar trebui să intre în acest registru”.

Bucureștiul este unul dintre cele mai aglomerate orașe ale Europei. Cel puțin o mașină de familie stă parcată în fața blocului; sau în spate sau pe unde apucă.

Radu Mihaiu are un plan îndrăzneț: reducerea numărului de mașini până în 2023 cu 500 de mii de mașini.

„Este singurul mod de a ne recăpăta orașul. Așa au fost orașele mari din Europa. Sunt convins că se va întâmpla, pentru că nu mai putem continua cu acest nivel de sufocare a spațiului public. Statele vestice au căutat tot felul de soluții. Parcările aduc mașini noi, în același loc. Vom face și parcări ca să eliberăm trotuarele. Parcarea din capătul Pantelimonului a costat 70 de milioane de lei; 26 de mii de euro pentru un loc de parcare. Ne permitem să dăm acești bani? Ne punem problema dacă merită astfel de parcări”.

După muncă merge și relaxarea, primarul a pus la cale un alt plan îndrăzneț. Un spațiu aglomerat dar nu de mașini, ci de oameni care le-au lăsat acasă.

„Este vorba despre un studiu făcut cu Banca Mondială care vizează Calea Moșilor, Biserica Armenească, Piața Sf. Ștefan, care propune pietonalizarea acelui spațiu și reorganizarea: sensuri unice, locuri de parcare, cu terase mai multe. Ar putea să ducă la crearea unui al doilea Centru Vechi. Important e să pornim de la o viziune de dezvoltare. Există depusă documentație pentru refacerea străzilor. Proiectul începe anul viitor”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.