VIDEO: Încălzirea globală ne schimă și iernile

Ne apropiem cu pași repezi de sfârșitul de an. Pe mulți dintre noi ne sperie anotimpul rece.
Mai mult, în acest an ne sperie și gândul că iarna vine mai repede și trebuie să dăm drumul la căldură. Ne sperie facturile!

Din fericire pentru buznare dar din păcate pentru planetă, în ultimii ani iernile au pierdut din putere și din frig.
Însă niciodată nu știm ce poate să se întâmple, spune climatologul Roxana Bojariu.
”În anotimpurile de tranziție se reconfigurează tranziția de căldură și umiditate. E o perioada cu fluctuații de temperatură și treceri bruște. Dacă e vorba de debutul iernii nu putem preciza o dată anume. Sunt factori: schimbarea climatică (aduce mai multă căldură), suprafața din Antarctica. Trebuie să avem o cunoaștere detaliată a fenomenelor. Încă se studiază. Prognoza pe mai mult de 2 săptămâni este încă în cercetare. Europa este la intersecția mai multor tipuri de procese care configurează cum va fi iarna. Putem avea la sfârșit de octombrie și început de noiembrie niște caracteristici, nu putem spune sigur. Putem avea doar o imagine de ansamblu dar cu o precizie mai mică față de prognozele pe 2-3 zile. Poate fi o iarnă blândă dar pe perioade limitate pot fi episoade severe care pot avea efecte nocive asupra oamenilor, asupra orașelor. Răspunsuri mai clare putem avea la sfârșit de noiembrie”.

Toamna a ținut cu noi până acum, cel puțin în sudul țării.
Ne strânge un pic frigul noaptea dar soarele ne mai încălzește ziua.
Iar veștile nu sunt rele pentru viitoarele două săptămâni ale lui octombrie.
”Cam așa va rămâne. Ne înscriem în normalul perioadei. Însă nu este exclus ca în octombrie să avem episoade urâte dar de scurtă duratâ. Vor fi diferențe regionale. România are factori locali care nuantează procesele la scară mai mare. Avem Carpații, de exemplu, apropierea mării, sunt tipuri de sol foarte diverse. Toți acești factori dau nuanțe climatice”.

Anii în care cele patru anotimpuri erau bine delimitate au trecut.
Iubitorii de căldură se bucură. Cei care preferă frigul și zăpada…
Anotimpurile rămân dar vor arăta altfel.
”Nu vom mai reveni la condițiile de la începutul erei industriale. Cele patru anotimpuri rămân dar au caracteristici diferite. Vom avea două anotimpuri de tranziție și continentalismul temperat pentru că suntem departe de ocean. Numai că clima temperat continentală spre care ne îndreptăm va avea alte caracteristici. Verile vor fi din ce în ce mai fierbinți, iernile mai calde dar și cu episoade severe dar rare, cu foarte puțină zăpadă”.

Dacă vremea, și vremurile, s-au schimbat este și vina noastră.
Acum nu ne rămâne decât să încercăm să îndreptăm o greșeală.
”Trebuie să ne adaptăm și să reducem emisiile. Să nu ajungem să nu ne mai putem adapta. Nu ne întoarcem la condițiile de dinainte, ci să încetinim încălzirea globală. Așa vom avea bucuria celor patru anotimpuri. Am mai trecut prin schimbări climatice și am mers mai departe. Însă în trecut, schimbările se produceau în zeci de milioane de ani. Acum ritmul este infernal de rapid. În nici 300 de ani am schimbat atmosfera”.

Singuri, facem alegeri pentru noi.
Împreună, facem alegeri pentru planetă și viitorul nostru.
”Va trebui să avem o integrare a eforturile pe toate nivelurile: de la persoane, la comunități locale, la nivel european. Dacă nu se adună aceste forțe, va fi o problemă. Facem alegeri personale: să circulăm ecologic, de exemplu, economia de căldură, de apă, de energie. Însă trebuie un cadru care să adune toate aceste eforturi, la nivelul comunității locale. Se elaborează și o strategie de emisie până în 2050 și apoi una de adaptare care merg împreună.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.