Cine ar trebui să primească mai mulți bani de la Guvern, Primăria Capitalei sau cele de sector?
Articol de Mircea Apostolescu, 14 octombrie 2022, 14:41
Aflați în vizită de lucru pe șantierul de pe Valea Cascadelor, Primarul General al Capitalei și Primarul Sectorului 6 au răspuns întrebărilor reporterului Bucuresti FM despre cum ar trebui să se împartă banii de la Guvern.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că a solicitat Guvernului o altă împărțire a cotelor defalcate din impozitul pe venit.
Astfel, Primăria Municipiului București ar trebui să primească mai mulți bani de la bugetul de stat decât primăriile de sector, este de părere edilul șef.
Asta deoarece Municipalitatea suportă din bugetul său cele două mari subvenții – cea la transportul public și cea la termoficare, trebuie să finanțeze marile investiții, să plătească iluminatul public, cheltuielile administrative ale spitalelor din și ale teatrelor aflate în administrarea sa, precum și salariile actorilor, conform lui Nicușor Dan.
„(…) Și am făcut solicitarea, atât înainte de bugetul din 2021, cât și înainte de bugetul din 2022, ca repartiția să fie judicioasă între Primăria Generală și primăriile de sector, e vorba despre împărțirea cotelor defalcate din impozitul pe venit.
(…) Pentru că, în ceea ce privește atribuțiile, există o disproporție. Primăria Generală are, după cum vedeți, subvenția la termie, are subvenția la transportul public. Subvenția la transportul public este cam 1 miliard de lei, pe an. Subvenția la termie este…, a fost, înainte de această creștere a prețurilor, cam 1 miliard de lei, pe an. Și Primăria Generală trebuie să facă acele mari lucrări de investiții. Dincolo de faptul că are spitalele, are toate teatrele. Inclusiv, la spitale nu vorbim de salarizare, da’, la teatre vorbim de salarizare. Are iluminatul public, are… tot ce înseamnă lucrări pe care uneori nu le-a făcut, cum ar fi mentenanța podurilor”, a declarat Nicușor Dan.
Pe de altă parte, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, este de părere că unele dintre primăriile de sector au o capacitate administrativă mai bună decât cea a Primăriei Capitalei, ceea ce le permite să administreze mai bine domeniul public – de la marile bulevarde, până la parcuri, dar și să dezvolte mari proiecte de investiții.
La actuala capacitate administrativă, dacă Primăria Capitalei ar primi de la Ministerul de Finanțe o parte mai însemnată din cotele defalcate din impozitul pe venit, toți acești bani s-ar duce în subvențiile la transport și termie, consideră edilul din Calea Plevnei.
Municipalitatea ar trebui să se limiteze la inelul central al orașului, spune Ciprian Ciucu.
„Este adevărat, Primăria Generală are marile utilități, marile servicii de utilități. La fel de adevărat este că, la nivelul acesta de subvenții sau la modul complet ineficient în care Primăria Generală, în ultimii 20 de ani, a gestionat marile probleme ale Bucureștiului, și.. toți acești bani s-ar duce numai în aceste subvenții.
(…) În acest moment, sunt primării de sector care au o capacitate mai bună de a gestiona inclusiv domeniul public și anumite investiții mari, o capacitate administrativă mai bună decât Primăria Generală.
Ca acești bani să poată să ajungă la Primăria Generală, e nevoie de o reformă administrativă și de creșterea capacității administrative a Primăriei Generale.
Altfel, ce se va întâmpla, în lipsa proiectelor, ei vor fi direcționați tot către acele subvenții.
(…) De exemplu, Primăria Sectorului 6 are, din fericire, parcurile. Și nu sunt la ALPAB și le întreținem mai bine. (…) Anumite proiecte de investiții, dezvoltarea de cartiere sau de străzi noi, dezvoltarea de investiții, noi deja am preluat o parte din atribuții (… ale Primăriei Capitalei n.r.). Bulevardele principale cred că sunt, în acest moment, mai bine întreținute de către primăriile de sector care le au. Proiectele de dezvoltare pot fi asumate de către primăriile de sector.
Din punctul meu de vedere, Primăria Generală ar trebui ca să aibe un buget corect, după ce se reorganizează și se eficientizează, și trebuie să se concentreze pe inelul central”, a declarat Ciprian Ciucu.
În context ar trebui menționat faptul că Primăria Sectorului 4, spre exemplu, a modernizat, în ultimii doi ani mai multe artere principale – de la Șoselele Berceni, Olteniței, Giurgiului și Bulevardele Metalurgiei și Tinetetului, până la străzile Caporal Luică sau Ion Iriceanu, a înființat 20 mii de noi locuri de parcare, construiește o nouă stație de metrou, a consolidat și modernizat Pasajul Unirii și lucrează la studiul de fezabilitate pentru consolidarea întregului planșeu de la Unirii.
Pe de altă parte, cele doua mari investiții de infrastructură ale Primăriei Capitalei – lărgirea Prelungirii Ghencea și Pasajul Doamna Ghica, deși începute de dinainte de 2020, sunt încă departe de a se finaliza.
În plus, lucrările de reabilitare a celor 210 kilometri de rețea primară de termoficare, cu finanțare europeană, încă nu au demarat, deși Municipalitatea a semnat contractul de finanțare europeană cu aproape doi ani în urmă.