Salamul de Sibiu este din Sinaia!
Articol de dianamatei, 21 octombrie 2022, 15:32
Salamul de Sibiu are o istorie de peste un secol. Paradoxal însă, nu este originar din Sibiu. ci din Sinaia. Un pietrar Italian, Filippo Dozzi, s-a stabilit însă în 1885 la cariera de piatră de la Piatra Arsă.
A început aici fabricarea unui salam numit salam de iarnă, crud-uscat, cu termen de maturare foarte lung și cu garanție de luni de zile.
Produsul s-a numit la început salam de iarnă, dar faptul că era exportat prin vama Sibiu i-a adus numele de care știm noi, astăzi.
La început era destinat lucrătorilor din mină, însă rapid a devenit un produs de lux.
În 1910, italianul a fondat Întreprinderea Individuală Filippo Dozzi, unde în 1938 producea o sută de tone pe an.
Șase producători locali din Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu sunt sigurii care pot face acest tip de mezel.