Termoficare de la soare, program pilot pentru două blocuri de 10 etaje!
Articol de Mircea Apostolescu, 24 octombrie 2022, 16:49
Consilierii locali din Banu Manta au adoptat astăzi două proiecte vizând programul pilot „Termoficare de la soare”, cu amendamentele promovate de grupul consilierilor PNL.
Astfel, programul va fi unul pilot și va include, într-o primă fază, doar două blocuri de câte 10 etaje fiecare. Numai după ce se va întocmi un bilanț energetic al imobilelor din programul pilot, pe o perioadă care să includă și cel puțin cinci luni reci, programul ar putea fi extins la alte imobile.
„Programul Termoficare de la soare este un program pilot. Programul pilot Termoficare de la soare se va derula pentru două imobile selectate în baza criteriilor prevăzute la articolul 2. În termen de 9 luni de la implementare, Direcția de Investiții va efectua o evaluare a eficienței programului pilot Termoficare de la soare pe care o va prezenta Consiliului Local al Sectorului 1.
Evaluarea energetică prevăzută la litera „b” va fi făcută, în mod obligatoriu, și asupra unei perioade de cinci luni din sezonul rece. Programul poate fi extins numai după prezentarea eficienței energetice a programului Termoficare de la soare, cu aprobarea expresă a Consiliului Local al Sectorului 1.
Facem acest amendament pentru a evita și pentru a reduce pagubele aduse la bugetul local al Sectorului 1. Vă amintesc de eșecul proiectului de anul trecut, din Aviației, prin care s-a încercat încălzirea apartamentelor celor din Aviației. De fapt, n-am reușit decât să-i facem să rămână tot în frig întreaga iarnă. Mergem cu un proiect pilot, vedem dacă funcționează, facem o analiză, o eficiență energetică.
Vă amintim că, în prezent, nu ați venit nici măcar cu un studiu de fezabilitate în care să ne spuneți niște detalii cu adevărat tehnice cu privire la acest proiect”, a explicat viceprimarul PNL al Sectorului 1, Ramona Porumb.
Pe de altă parte, consilierii locali au modificat criteriile de selecție a blocurilor pentru includerea în program. Cele două criterii adoptate, la propunerea grupului PNL, sunt cel mai mare număr de persoane înscrise la întreținere, cu o pondere de 80%, și cea mai mare depărtare de față de punctul termic, cu o pondere de 20%.
„Criteriile de selecție a asociațiilor beneficiare sunt numărul cel mai mare de persoane înregistrate la întreținere imobil, 80% ca pondere, și distanța cea mai mare față de punctul termic, 20% ca pondere. Analizând criteriile propuse în proiect, respectiv numărul mediu de copii până la 14 ani pe apartament, considerăm că nu au nicio legătură cu creșterea eficienței energetice a unui imobil și nici nu se adresează unui număr cât mai mare de beneficiari.
Astfel încât considerăm a fi oportune cele două criterii pe care le-am menționat anterior.
Mai mult decât atât, având în vedere că Sectorul 1 are preponderent imobile, pe marile bulevarde, cu P+10 (… etaje n.r.), considerăm că este necesar ca proiectul să se adreseze, cel puțin în faza de program pilot, acestor imobile, care asigură habitatul pentru un număr cât mai mare de cetățeni și pentru a vedea, în primul rând, dacă proiectul este eficient pentru astfel de imobile. Pentru că, la un P+1, P+2 sau P+3, acolo lucrurile probabil sunt mult mai clare.
Haideți să vedem dacă reușim să facem, cu adevărat, eficiență energetică, pentru tot Sectorul 1, nu doar pentru blocuri anume și să ne trezim, după, că irosim banul public pe proiecte cum e cel din Aviației, care n-a fost fezabil și a fost un eșec total, iarna trecută”, a susținut, în plenul Consiliului Local din Banu Manta, viceprimarul liberal Ramona Porumb.