25 octombrie – Ziua Armatei Române

Astăzi românii sărbătoresc Ziua Armatei Române și este celebrată în onoarea militarilor români. Ziua marchează momentul simbolic în istoria poporului român al eliberării de către Armata Regală Română a ultimelor localităţi din Transilvania aflate sub ocupaţie străină, la data de 25 octombrie 1944.

În această zi, militarii Diviziei a 9-a Infanterie eliberau Careiul, ultima localitate aflată sub ocupaţia hortistă. 872 de localităţi între care 8 oraşe, au fost eliberate pe întreg teritoriul României.

Unităţile Armatei Române au continuat să ducă acţiuni militare pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, alături de trupele aliate, contribuind la victoria obţinută la 9 mai 1945, care a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Ziua a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959 şi este sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români şi în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente.

Ceremonii similare vor avea loc în principalele garnizoane din ţară, la Monumentele eroilor, precum şi la cimitire şi la monumente ale ostaşilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria, potrivit https://www.mapn.ro/.

Aici găsiți evenimentele organizate în București cu ocazia Zilei Armatei Române.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.